Puolustusvoimien lippujuhlaa juhlittiin perjantaina jo toistamiseen perättäin ilman paraatia. Päivää juhlistettiin kuitenkin eri puolilla pienimuotoisilla seremonioilla. Saksalaissotilaat eivät kuitenkaan osallistuneet Rovaniemen seremoniaan.
Rovaniemellä valmistaudutaan Norjan johtamaan Arctic Challenge 2021 -lentotoimintaharjoitukseen, johon osallistuu sotilaita useista maista. Mukana on myös Saksan ilmavoimien osasto.
Rovaniemen lentotukikohdassa järjestettiin perjantaina seremonia puolustusvoimien lippujuhlan kunniaksi. Myös Saksan ilmavoimien osaston everstiluutantti Mathias Boehnke sai kutsui tilaisuuteen. Hän jätti kuitenkin osallistumatta seremoniaan Lapin lennoston lipun takia.
– Minulle kerrottiin etukäteen, että lippu on mukana seremoniassa, joten päätin, etten voi osallistua. Vaikka tilaisudella on hyvä, tai mitä parhain tarkoitus, en voi saksalaisena upseerina esiintyä sellaisen symbolin kanssa, Boenhke sanoo.
Saksassa hakaristisymbolin esilläpitäminen on kielletty ja siitä voi saada jopa vuosia vankeutta.
– Hakaristin kanssa esiintyminen olisi riittävä syy erottamiseeni asevoimista, Boehnke selventää.
Hän kertoo olevansa tietoinen suomalaisessa sotilasperinteessä esiintyvästä hakarististä ja kuulleensa maassamme käytävästä keskustelusta ilmavoimien symboleista.
Ilmavoimien esikunta luopui hakarististä
Lapin lennoston sinipohjaisessa lipussa on kuvattuna Akseli Gallén-Kallelan suunnittelema ilmavoimien lentomerkki, jossa on siipien ympäröimä mustavalkoinen hakaristi. Tangonpuoleisessa yläkulmassa on Hämeen historiallisen maakunnan ja Kanta-Hämeen nykyisen maakunnan vaakunasta tuttu ilveshahmo tähtineen ja ruusuineen. Se on lipussa muistona ajalta, jolloin joukko-osasto toimi vielä Jyväskylän maalaiskunnan Tikkakoskella ja oli nimeltään Hämeen Lennosto. Muutto Rovaniemelle tapahtui vuonna 1973.
Tunnuksen tausta on ruotsalaisen kreivi Eric von Rosenin henkilökohtaisessa hakaristitunnuksessa. Von Rosen lahjoitti ilmavoimille ensimmäisen lentokoneen vuonna 1918.
Lue myös: BBC hämmästelee Suomen Ilmavoimien päätöstä luopua natsi-Saksaan yhdistetyn symbolin käytöstä kaikessa hiljaisuudessa – nostaa esiin myös väitteen historiasta: "Suomi ja natsi-Saksa olivat liittolaisia"
Hakaristitunnuksesta luopuminen on sittemmin ollut ajoittain esillä julkisuudessa. Ilmavoimien esikunta luopui hakaristitunnuksen käytöstä viime vuonna, mutta hakaristi on yhä nähtävissä joukko-osastojen lipuissa.
Valkoisen ruusun ritarikunnan suurristin ketjuissa aiemmin ollut hakaristi korvattiin havukuviolla 1960-luvun presidentti Urho Kekkosen aloitteesta sen jälkeen, Ranskan presidentti Charles de Gaulle kertoman mukaan piilotellut juhlaillallisella ketjua frakkinsa alla etiketin vastaisesti.
"Suomalaiset ovat ystävällisiä, kohteliaita ja kohtuullisia"
Arctic Challenge -harjoitukseen osallistuu yli 70 ilma-alusta ja sotilaita Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi muun muassa Alankomaista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.
Saksasta harjoitukseen osallistuu noin 220 sotilasta ja kymmenen Eurofighter Typhoon-hävittäjää. Boehnke sanoo olevansa kiitollinen hyvästä vastaanotosta.
– Tiedän, että tämä on latteus, mutta täällä on oltu todella vieraanvaraisia meitä kohtaan, ja todella tarkoitan sitä. Vieraanvaraisuus on ollut hämmästyttävää, ottaen huomioon historian täällä. Suomalaiset ovat hyvin ystävällisiä, kohteliata ja kohtuullisia, Boehnke sanoo.
Arctic Challenge 2021 -harjoitus kestää 18. kesäkuuta asti. Lippujuhlan päätapahtuma oli Rakuunasoittokunnan konsertti, johon ei pääsetetty yleisöä koronarajoitusten takia.
Saksan ilmavoimien edustajien poissaolosta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.
Lisätty juttuun tieto siitä, että asiasta uutisoi ensimmäisenä Lapin Kansa. 8.6.klo 14.40
Korjattu Eric von Rosenin nimen kirjoitusasua 7.6 kello 13.20. Aiemmin nimi oli väärässä kirjoitusasussa von Rosén.