Saksalaisten keihäänheittäjien jo vuosikausien ajan käyttämä harjoitusväline saatiin vihdoin myös suomalaisurheilijoiden käyttöön Kuortaneelle tänä keväänä. Taustalla on olympiamitalisti Harri Koskelan pojan kiinnostus menetelmää kohtaan.
– Keihäänheittäjien uusi harjoitusväline ja "saksalaisten salainen ase" on nyt saatu myös Kuortaneelle, Suomen Urheiluliiton lajivalmentaja Petteri Piironen kirjoitti Instagramissa huhtikuun alussa.
Pääkuvan videolla Toni Kuuselan taidonnäyte heittokoneen käytöstä. Alla olevalla videolla saksalaisen Johannes Vetterin suoritus.
Saksa on noussut viime vuosina keihäänheiton mahtimaaksi. Naisten puolella on ollut muutamia kovia nimiä, mutta ennen kaikkea miesten keihäässä maan taso on valtaisa.
Thomas Röhler ponnahti huipulle vuonna 2014, minkä jälkeen Johannes Vetter, Andreas Hoffmann, Julian Weber ja Bernhard Seifert ovat seuranneet perässä. Röhler ja Vetter ovat vieneet maailmanlistan kärkisijat kolmena kautena peräkkäinen, tämän vuoden toistaiseksi pisimmän kaaren on nakannut Hoffmann. Kärkipää on muutenkin ollut saksalaisten hallussa.
Lyhyesti summattuna nousun taustalla on lahjakas urheilijasukupolvi ja panostus olosuhteisiin sekä valmennukseen. Yksi harjoitusmenetelmä, jolla saksalaisten hirmuisia heittokäsiä on kehitetty, on niin sanottu heittokone, jossa halutun painoista punnusta heitetään lajinomaisella liikkeellä ja otteella rakennettua linjaa pitkin.
– Olemme tienneet, että saksalaisilla on käytössä tällainen erikoinen voimaharjoitusväline. Siitä on joskus ollut puhetta, että olisi hyvä, että Suomessakin olisi vastaava, mutta vakavamielisesti sitä ei ole pyritty hankkimaan, Piironen selvittää MTV Urheilulle.
Nyt sellainen kuitenkin on Kuortaneen urheiluopistolla.
– Konsta Koskela, painin olympiahopeamitalistin (Soul 1988) Harri Koskelan poika, opiskelee metalialaa Seinäjoella. Hän innostui aiheesta, kun hän näki sosiaalisessa mediassa videoita varsinkin Vetteristä käyttämässä konetta. Siitä puhe lähti uudestaan vireelle, huippuvalmentaja avaa.
Koskela teki laitteen oppilastyönä ammattikorkeakoulussa. Projektissa apuna käytettiin videoita Instagramista, minkä lisäksi yksityiskohtia kyseltiin myös Vetteriltä.
– Tältä pohjalta Konsta teki piirustukset ja rakensi koneen Seinäjoella.
LUE MYÖS: Turussa säväyttäneeltä Suomen keihäskaksikolta napakkaa ennätyspuhetta – "Eikä se 90 metriä ole niin kaukana siitä"
Kuortaneella olevan laitteen rakentaja oli itsekin lupaava heittäjä.
– Konsta heitti 18-19-vuotiaana reilut 70 metriä, mutta sitten vammat tulivat vastaan ja hän joutui päättämään kilpaurheilu-uransa, Piironen toteaa.
Heittokone on nyt ollut Kuortaneella muutaman kuukauden ajan, joten menetelmän vaikutuksista on vielä liian aikaista puhua.
– Se on ensimmäistä kertaa täysipainoisessa käytössä tulevan talven harjoituskaudella. Sen jälkeen voimme arvioida tuloksia ensi kertaa, Piironen summaa.