Saksalainen Thomas Röhler lähestyy vakuuttavan tasaisesti keihäänheiton terävintä huipputasoa.
Hän heitti viime kesänä Kuortaneen Eliittikisoissa 73 sentin päähän 90 metrin rajasta ja sijoittui Pekingin MM-kisoissa neljänneksi uransa kolmanneksi parhaalla tuloksella 87,41.
Maailmanmestari Julius Yegon ja olympiavoittaja Keshorn Walcottin ysikymppiset, Ihab Abdelrahmanin MM-hopea ja Afrikan ennätykset, Tero Pitkämäen mitaliketju ja Antti Ruuskasen 2014 Euroopan mestaruus tarjoavat kuitenkin Röhlerille vielä olympiakaudeksi 2016 haastajan roolin.
- Tarkoitukseni on kilpailla ensi kesänä sekä Amsterdamin EM-kisoissa että Rion olympialaisissa, Röhler kertoi Tanhuvaaran keihässeminaarissa marraskuun lopulla.
Röhler jätti mainitsematta, että hän heittää molemmissa arvokisoissa nimenomaan mestaruuksista ja mitaleista.
- Olen parantanut ennätystäni joka vuosi siitä saakka, kun valitsin keihäänheiton päälajikseni. Se on varmaan jatkossa vaikeampaa, mutta toivon, että kehitykseni jatkuu edelleen 89 metristä ylöspäin, Röhler pohdiskeli varovaisesti olympiavuoden tavoitettaan.
Maltillisesti voimaa
Röhler pääsi Jenassa urheilulukioon korkeushyppääjänä ja kolmiloikkaajana, mutta 18-vuotiaana vain sivulajin eli keihäänheiton menestys takasi opiskelupaikan.
- Olin liian hidas pikajuoksijaksi, liian raskasrakenteinen huippuhyppääjäksi ja pitkään liian heikko heittäjäksi.
Vuodesta 2010 voimat ovat karttuneet ”riittävälle tasolle”.
- Tiedän, että Suomessa rakastetaan testiarvoja, mutta minä en juuri tee testejä.
Röhler painottaa valmentajansa Harro Schwuchowin kanssa taitoa ja monipuolisuutta ennen voimaa. Sen takia häntä kutsutaankin virnuillen "hyppääjäksi" Saksan keihäspiireissä.
- Lempinimen kanssa pitää vain elää. En kuitenkaan näe mitään järkeä voimaliikkeissä, jotka eivät edistä heittämistä. Mielestäni voimanhankinta kasvattaa tietyn rajan jälkeen vain loukkaantumisriskiä.
Keihässeminaarissa Röhler yllätti yleisön, kun hän kertoi vahvistavansa ylävartaloa vain heittämällä kuntopalloa. Hän ei myöskään jaa voimaharjoittelua perinteiseen tapaan ylä- ja alavartaloharjoitteisiin, vaan tekee eri liikkeiden sarjoja.
- Teen crossfit-tyyppistä harjoittelua, jota kutsuttiin ennen kuntopiiriksi.
Tunteesta turvallisuutta
Röhler hyödyntää harjoittelussaan edelleen hyppääjätaustaansa.
- Teen paljon erilaisia hyppyjä. Keihäänheitossa on talvella pitkä kilpailutauko, mutta minä pidän korkeushypyn avulla yllä kilpailutuntumaa. Rima antaa harjoituksissa sen elementin keskittymiseen.
Suomen keihäspiireissä on keksitty varma keino pitää heittäjä terveenä. Perimätiedon mukaan se onnistuu vain lopettamalla keihäänheitto.
Erittäin modernilla tavalla harjoitteleva Röhler tarjoaa suomalaisillekin toisenlaisen mallin.
- En yleensä tarvitse fysioterapiaa, Röhler hämmästytti esityksessään.
- Harjoitusteni sisältö muuttuu koko ajan ja ohjelmia muokataan päivittäin tunteeni mukaan. Jos jotain paikkaa aristaa, siihen reagoidaan heti. Sillä tavalla otan itse vastuun terveydestäni.