Brandenburgin ja Saksin osavaltiot edustavat vain pientä osaa Saksan väestöstä, mutta sunnuntain osavaltiovaaleja seurataan mielenkiinnolla myös Berliinissä. Puolueiden voimasuhteiden muutokset ja vaikeat hallitusyhteistyökuviot voivat antaa vihjettä siitä, mitä tuleman pitää liittovaltion tasolla.
Brandenburgissa perinteinen valtapuolue sosiaalidemokraatit (SPD) on vaarassa menettää ykköspaikkansa maanmuuttovastaiselle AfD:lle (Vaihtoehto Saksalle). Tämä voisi johtaa siihen, että SPD:n nykyistä yhteistyötä vasemmistopuolue Linken kanssa pitäisi laajentaa kannatustaan lisänneisiin vihreisiin.
– Tällainen puna–puna–vihreä -koalitio toimii jo kolmessa osavaltiossa ja se voi olla yksi malli, jota vihreät voisi makustella mahdollisena koalitiota myös liittovaltion tasolla, sanoo tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista.
Vihreät on noussut koko Saksan mielipidekyselyissä toiseksi suosituimmaksi puolueeksi, joten tällainen koalitio merkitsisi vihreää liittokansleria maan johtoon.
Yhteistyö AfD:n kanssa vielä tabu
Saksissa puolestaan punnitaan sitä, taipuvatko CDU:n sisällä konservatiiviseksi tiedetyt osavaltion kristillisdemokraatit jatkamaan yhteistyötä SPD:n kanssa ja kenties laajentamaan sitä vihreisiin.
– Tämä voi herättää kysymyksiä, koska puolueet ovat joissain asioissa kauempana (CDU:sta) kuin mitä AfD olisi, Iso-Markku sanoo.
Toistaiseksi linja, jonka mukaan äärioikeistolaisena pidetyn AfD:n kanssa ei tehdä yhteistyötä, on pitänyt kaikkien puolueiden ja osavaltioiden osalta.
– Se voi olla liittovaltiotasolla niin iso mörkö, että kynnys lähetä yhteistyöhön on korkea, Iso-Markku sanoo.
AfD:lle povattua huimaa vaalivoittoa pitää Iso-Markun mukaan tarkastella sitä taustaa vasten, että Saksissa ja Brandenburgissa äänestettiin edellisen kerran 2014 eli ennen pakolaiskriisiä, joka siivitti AfD:n ensi kertaa parlamenttiin vuoden 2017 liittopäivävaaleissa. Tutkijan mukaan kyse ei siis ole mistään AfD:n uudesta nousukiidosta vaan jo pidempään vallinneesta tilanteesta.
Iso-Markun mukaan olisi toki symbolisesti merkittävää, jos AfD nousisi Brandenburgissa osavaltion suurimmaksi puolueeksi.
SPD etsii johtajaa, CDU ainakin linjaa
Liittokansleri Angela Merkelin johtaman hallituksen puolueita kannattaa kyselyiden mukaan enää alle puolet kansalaisista. Erityisesti sosiaalidemokraattien kannatus on romahtanut, ja puolueen on jo uumoiltu haluavan lähetä koko hallituksesta.
Iso-Markku uskoo asian tulevan ajankohtaiseksi vasta myöhemmin syksyllä, kun SPD alkaa valita uusia puheenjohtajia ja puoliväliin edenneen hallituskauden sujumista muutenkin arvioidaan.
– Veikkaan, etteivät nämä osavaltiovaalit yksistään sitä asiaa ratkaise, hän sanoo.
Myös CDU:n riveissä vaalit voivat kiihdyttää keskustelua johtajan asemasta sekä siitä, jatkaako puolue Merkelin ja puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauerin keskustalaisella linjalla.
– Vai lähdettäisiinkö enemmän oikealle ja yritettäisiin sieltä kautta haastaa myös AfD:tä, Iso-Markku pohtii.
Saksin ja Brandenburgin jälkeen Saksassa äänestetään tänä syksynä vielä Thüringenissä lokakuussa.