Saksassa kuuma rajoituskeskustelu: "Hallitus haluaa, että osavaltiot vetävät hätäjarrua, kun koronan ilmaantuvuusluku 100 ylittyy"

2:10img
Saksan hallitus haluaa pakottaa osavaltiot noudattamaan koko maassa samoja rajoituksia ja sulkuja – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä tämä käytännössä tarkoittaa
Julkaistu 16.04.2021 22:59

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5
Toimittajan kuva

Heikki Piuhola

heikki.piuhola@mtv.fi

Saksassa liittopäivät aloitti tänään tartuntatautilakiin tehtävien muutosten käsittelyn. 

Hallitus haluaa muutosten avulla pakottaa osavaltiot noudattamaan koko maassa samoja rajoituksia ja sulkuja.  

Oppositiopuolueet eivät hyväksy lakiin suunniteltua ulkonaliikkumiskieltoa ja pitävät esitystä jopa perustuslain vastaisena.  

– Kyllä Saksan hallitus enemmistöpäätöksellä varmasti saa runnottua läpi, arvioi MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.  

17.56830484

Liittokansleri Angela Merkel ja terveysministeri Jens Spahn ajavat samoja rajoituksia koko maahan. / AOP

Oppositio totesi kuumana käyneessä keskustelussa, että laki on tarpeeton. Niiden mukaan osavaltiot ovat periaatteessa jo päättäneet samoista asioista.  

– Saksan hallituksen mielestä tärkeintä on kuitenkin ilmaantuvuusluku 100. Saksan hallitus haluaa, että osavaltiot tai hallintoalueet vetävät hätäjarrua, kun koronan ilmaantuvuusluku 100 ylittyy, Piuhola selventää.   

– Se tarkoittaa liikkeiden sulkemista, vain yhden henkilön tapaamista ja ulkonaliikkumiskieltoa öisin, joka erityisesti ärsyttää oppositiota.  

Koko Saksan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 160 ja lisäksi terveydenhuolto on tiukilla.   

– Laki halutaan senkin takia voimaan, että tehohoito on tiukilla ja potilaita joudutaan siirtämään osavaltiosta toiseen.  

Laschetista tai Söderista Merkelin seuraajaehdokas  

Saksassa on samaan aikaan käynnissä myös kisa liittokansleri Angela Merkelin seuraajaehdokkaasta. Merkel astuu sivuun tehtävästä syyskuun vaaleissa.  

Asia ratkaistaan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen johtajan Armin Laschetin ja CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtajan Markus Söderin välillä. CDU:n ja CSU:n puolueliitto asettaa yhden liittokansleriehdokkaan.  

Katso pääkuvan videolta, kuinka Piuhola arvioi ratkaisun syntyä.  

Tuoreimmat aiheesta

Saksa