Saksassa pelätään nyt työvoimapulaa ja karanteeniaikoja halutaan lyhentää, kertoo MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.
Saksassa on nähty myös koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia yhä enemmän. Mielenosoitukset ovat lähes päivittäisiä ja ne voimistuvat koko ajan.
– Varsinkin maanantain mielenosoitukset ovat voimakkaita. Niitä on ollut kymmenissä kaupungeissa. Magdeburgissa oli noin 5000 ihmistä marssimassa.
– Näistä mielenilmauksista ei myöskään ilmoiteta viranomaisille. Ne ovat tällaisia maanantaikävelyjä, mutta selviä mielenosoituksia, raportoi Piuhola paikan päältä.
Poliisin mukaan mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaisemmiksi.
– Otteet kovenevat ja poliisi on joutunut monissa tapauksissa ottamaan yhteen mielenosoittajien kanssa.
– Liikkeellä on paljon äärioikeistolaisia ja erilaisia salaliittoteoreetikkoja, jotka vastustavat koronarokotuksia. Yksi syy on se, että viikon kuluttua Saksan liittopäivien on määrä aloittaa keskustelu rokotevelvoitteesta ja se on yksi keskeinen syy miksi nämä mielenosoitukset voimistuvat.
Muutoksia pian tiedossa
Tartuntaluvut Saksassa ovat toistaiseksi maltillisia, mutta omikron-muunnoksen leviämiseen varaudutaan, sillä sen pelätään aiheuttavan työvoimapulaa kriittisillä aloilla.
– Terveysministeri Karl Lauterbach totesi tänään, että karanteeniaika on pakko saada lyhennettyä Saksan kahdesta viikosta seitsemään vuorokauteen. Myös altistuneiden karanteeniaika lyhenisi reilusti. Perjantaina osavaltioiden on määrä sopia tästä.
– Tavoite on myös että testillä varmistetun omikron-tartunnan saaneen karanteeniaika lyhenisi viiteen vuorokauteen. Syy on se että Saksassa pelätään terveydenhuollon henkilökunnan, poliisin ja pelastushenkilöstön loppumista, jos omikron pääsee jylläämään.