Salattu asiakirja: Venäjällä massiivinen vaikutuskampanja Ruotsissa – Suomessa yritettiin luoda epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välille

Ruotsi Nato
Julkaistu 11.08.2018 14:04

Salla Laurila

Suurilta osin salattu Yhdysvaltain ulkoministeriön dokumentti paljastaa, että maa epäilee Venäjän toteuttaneen kyberhyökkäyksen ja vaikuttamiskampanjan vuonna 2016 Ruotsissa. Asiasta kertoo Buzzfeed. Asiakirjoissa mainitaan, että myös Suomi on ollut Venäjän vaikutusyritysten kohteena. 

3:58img

Venäjän on väitetty pyrkineen vaikuttaa myös Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Katso uutisvideolta, mitä Trump kommentoi venäläisten vaikuttamisesta heinäkuussa. 

Kyseessä on Yhdysvaltain diplomaateille tarkoitettu dokumentti, jonka Buzzfeed sai käsiinsä julkisuuslain nojalla.

Dokumentti on suurilta osin edelleen salattu ja siinä mainitut tiedot on luokiteltu arkaluontoisiksi. 

Vaikutusyrityksiä Suomeen ja Ruotsiin

Euroopassa toimiville yhdysvaltalaisdiplomaateille vuoden 2016 lokakuussa annettu dokumentti kertoo, että venäläisten toimijoiden epäillään pyrkineen vaikuttamaan ruotsalaisten mielipiteeseen sotilasliitto Natosta. Vaikuttaminen tapahtui samoihin aikoihin, kuin Ruotsi vahvisti Naton isäntämaasopimuksen.

Myös Suomi mainitaan dokumentissa kahteen otteeseen. Venäjän kerrotaan kohdistaneen merkittäviä resursseja tiettyjen Naton kumppanimaiden, kuten Ruotsiin ja Suomeen vaikuttamiseksi.

Dokumentti myös toteaa, että Suomi on ylipäätään väitetysti Kremlin vaikuttamisen kohteena ja että Venäjän epäillään pyrkivän luomaan epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välille sekä saamaan suomalaiset epäilemään Nato-jäsenyyttä.

Palvelunestohyökkäys ruotsalaismedioihin

Dokumentin mukaan venäläistoimijoita epäillään valheellisen tiedon levittämisestä Natosta Ruotsin mediassa, ajatushautomoissa ja sosiaalisessa mediassa.

Venäläisiä toimijoita epäillään myös Ruotsin medioihin kohdistuneen kyberhyökkäyksen toteuttamisesta.

Buzzfeedin mukaan tuolloin ainakin yhdeksän suuren ruotsalaismedian verkkosivut joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi ja niiden toiminta häiriintyi. 

Hyökkäys kesti noin viisi päivää ja se tapahtui 19. maaliskuuta, eli samaan aikaan, kun Hillary Clintonin kampanjapäällikkö John Podestan sähköpostitili hakkeroitiin.

Buzzfeedin mukaan Ruotsin valtio ei ole koskaan julkisesti syyttänyt Venäjää palvelunestohyökkäyksestä. 


Buzzfeed latasi dokumentin yleisölleen nähtäväksi. Voit halutessasi katsoa sen täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat