Pääjohtaja Markku Heikura puolustaa Verohallinnon päätöstä antaa mahdollisuus omien tietojen piilottamiseen medialle annettavalta suurituloisten listalta. Viime vuoden verotiedot tulevat julki tiistaina.
Verotietojen julkisuus kaventuu merkittävästi, koska medioille toimitettavalta suurituloisten listalta puuttuu tänä vuonna 4 400 nimeä. Tuoreimman tiedon mukaan tietonsa salanneet painottuvat listan kärkipuolelle.
Verohallinto tarjosi mahdollisuuden tietojen poistamiseen myös viime vuonna, mutta hyväksyttyjä pyyntöjä tuli tuolloin vain noin 200.
Lue myös: Verottajan päätös salata osa eniten tienaavista poiki lihavan riidan median ja verottajan välille
Heikura uskoo, että media pystyy pitkälti päättelemään puuttuvat nimet edellisten vuosien verolistojen perusteella.
Esimerkiksi sadan suurituloisimman joukossa on vuodesta toiseen varakkaiden sukujen jäseniä. Heidän lisäkseen tulokärkeen nousee kuitenkin joka vuosi myös yllätysnimiä.
– Niin sanotut yllätykset jäävät katveeseen. Niitä on tullut joka vuosi, kun joku on saanut isot tulot pokerilla tai sijoittamalla bitcoiniin, Heikura sanoo STT:n haastattelussa.
Tietoja osattava pyytää
Verohallinnon pääkonttorissa Helsingissä on lokakuun lopun iltapäivänä hiljaista kuten monella muullakin korona-ajan työpaikalla.
Tiistaina Verohallinnon auditorio täyttyy turvavälein toimittajista. Toimituksissa on valmisteltu etukäteen listoja eri alojen kiinnostavista nimistä, joiden tulotiedot käydään erikseen poimimassa juttuja ja listauksia varten.
Lisäksi tiedotusvälineet saavat verottajalta listan tulokärjestä. Listalla ovat vain ne ihmiset, jotka tienaavat vähintään 100 000 euroa. Heitä on noin 70 000. Tätä pienempiä tuloja Verohallinto ei medialle listaa.
Tietojen poistomahdollisuutta Heikura perustelee EU:n tietosuoja-asetuksen artiklalla 21. Verotiedot ovat lain mukaan julkisia. Sen sijaan päätös siitä, että medialle toimitetaan verolistoja, on Verohallinnon mukaan sen oma-aloitteisuutta.
Heikuran mukaan talon omat juristit ovat sen takia arvioineet, että tietosuoja-asetus on otettava listauksessa huomioon. Asetuksen mukaan ihmisellä on oikeus vastustaa häntä koskevien tietojen käsittelyä, jos hänellä on erityinen henkilökohtainen peruste.
Turvattomuus keskeisin syy
Verottaja on tulkinnut, että esimerkiksi henkilön kokema turvattomuus tai vaikutus sosiaalisiin suhteisiin riittää perusteeksi salata tiedot tulokärjestä.
– Kysymys on, mikä on perusteltu syy. Kyllä ne liittyvät usein siihen, että henkilö kokee turvattomuutta tai hänen lapsiaan kohdellaan huonosti. Asetuksesta ei hirveästi kättä pidempää tule, Heikura sanoo.
Lähes kaikki hakemukset hyväksyttiin, sillä hylättyjä oli vain noin 70.
Heikuran mukaan Verohallinto odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua valituksista, joita julkisuuslinjauksesta on tehty. Valittajien joukossa on myös STT.
– Meille on itse asiassa ihan sama, kumpaan suuntaan päätös tulee olemaan. Sen mukaan sitten toimitaan. Meidän juristimme totesivat tietosuoja-asetuksen pykälää katsoessaan, että kyllä me joudumme kieltäytymisoikeuden antamaan.
Muun muassa hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on arvostellut päätöstä. Hänen mukaansa Verohallinto kaventaa perusoikeuksia hallinnollisella linjauksella, mitä yksittäisen viraston ei pitäisi tehdä.