Varsinais-Suomessa Salossa vanhalla kaivosalueella tapahtuneen vajoaman syy voi jäädä mysteeriksi, kertoo turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin johtava asiantuntija Ossi Leinonen. Leinosen mukaan Kiskon Aijalan vajoamalle voi olla useita syitä.
Hän esittää arvion, jonka mukaan valuma olisi saanut alkunsa jo kauan sitten. Kun kaivostoiminta aloitettiin, louhittiin vajoamakohdan tuntumaan makasiinilouhos noin 30 metrin syvyyteen. Louhoksen yläpuolelle jätettiin 15 metrin vahvuinen malmikerros, joka turvasi sekä työntekijöitä että tuotantoa.
Louhoksessa on ollut alkuaikoina pienimuotoinen sortuma, joka on saattanut aiheuttaa malmikerrokseen rakoja, joista maa-ainesta on mahdollisesti päässyt valumaan louhokseen. Kun maata on varissut louhokseen, on malmikerroksen päälle jäänyt tyhjä tila. Vajonnut maa saattoi romahtaa juuri kyseiseen tyhjään tilaan.
– Tämä on vain yksi arvio. Todellista syytä emme saa varmaan koskaan tietää varmuudella, koska emme pääse maan alle tutkimaan, Leinonen sanoo.
Tukes teki valvontakäynnin vajoama-alueelle ja määräsi alueen pysyvästi aidattavaksi. Alueelle tulee myös lisätä varoituskylttejä. Alueelle on jo järjestetty vartiointia.
– Kaikki alueet, missä on maanalaisia tiloja lähellä pintaa, luokitellaan sortumavaarallisiksi alueiksi. Ne voivat olla pitkässä juoksussa uhka yleisen turvallisuuden kannalta. Näitä on vaikeaa arvioida. Silloin, kun Aijalan kaivos on lopetettu, niin ei ole nähty tällaista sortumavaaran mahdollisuutta siinä määrin, että alue olisi määrätty aidattavaksi. Mutta nyt se määrätään, Leinonen kertoo.
Muita vanhoja kaivosalueita ei Leinosen mukaan ole kuitenkaan tarvetta tutkia.
Leinosen mukaan noin 500 neliön kokoisen ja 5–10 metriä syvän vajoaman täyttäminen aloitetaan tänään. Tukesin määräysten toteuttamisesta vastaa kaivoksen entinen toiminnanharjoittaja Outokumpu Mining -yhtiö ja Salon kaupunki. Alueella liikkuminen täysperävaunurekoilla on toistaiseksi kielletty lukuun ottamatta kiinteistölle ajoa.
Outokumpu louhi Salon Kiskossa sijaitsevasta Aijalan kaivoksesta kuparimalmia vuosina 1948–1958. Vuonna 1961 kaivosvesien pumppaukset lopetettiin ja kaivos täyttyi vedellä.