Sami Kurosen viiniä valmistetaan kamalissa oloissa – kuuli asiasta äskettäin: "Hyvä, että näitä asioita nostetaan esille"

Sami Kuronen paljastaa ikimuistoisimman festarimuistonsa:"En saanut olla pappina, mutta olin tietynlaisena seremoniamestarina" 0:40
Katso myös: Sami Kuronen paljasti ikimuistoisimman festarimuistonsa.

Juontaja Sami Kuronen yllättyi olosuhteista, joissa hänen nimikkopunaviiniään valmistetaan.

Finnwatch-järjestön 7. maaliskuuta julkaiseman raportin mukaan suosikkijuontaja Sami Kurosen nimellä kulkevaa Kuronen Red -punaviiniä valmistetaan eteläafrikkalaisella W+E Dreyer Boerderyn omistamalla Leeuwenkuil-viinitilalla, jonka työolosuhteet ovat vähintäänkin kyseenalaiset ja joka on laiminlyönyt ihmisoikeuksia rajusti. Viinin valmistukseen käytetään kyseisellä tilalla viljeltyjä viinirypäleitä.

Raportista käy ilmi, että myös juontaja  Vappu Pimiälle brändättyä Vappu Organic -punaviiniä valmistetaan kyseisellä viinitilalla. Sekä Pimiän että Kurosen viinien maahantuoja on Hedon Oy.

Osa tilalla työskentelevistä ihmisistä on vakituisia työntekijöitä ja osa töissä urakoitsijan kautta, jolle tila on ulkoistanut tiettyjä toimintojaan. Suurin osa urakoitsijoiden kautta työllistetyistä työntekijöistä on mustia afrikkalaisia, kun taas tilan vakituiset työntekijät ovat värillisiä. Raportin mukaan jako heijastelee apartheidein aikaista rotuerottelua.

W+E Dreyer Boerderyn mukaan työhönottokäytäntöihin ei kuitenkaan liity syrjintää ihonvärin perusteella. Se antaa vastauksessaan ymmärtää, että jaottelun taustalla vaikuttaa historiallisesti muodostunut väestörakenne viinin viljelyalueilla.

Lisäksi raporttia varten haastatellut työntekijät kertoivat, että sadepäivien osalta vain miestyöntekijöille maksetaan palkkaa. Tämä saattaa johtua siitä, että työntekijöiden mukaan W+E Dreyer Boerderyn tiloille palkataan vain miehiä vakituiseen työsuhteeseen, kun taas naisille on tarjolla vain kausityötä. Lisäksi vain vakituisille työntekijöille kertyy eläkettä, mikä heikentää entisestään naisten asemaa. W+E Dreyer Boerderyn mukaan se ei ole löytänyt eläkerahastoa työntekijöille, joilla on vain tilapäistä työtuloa.

Useissa aiemmissa tutkimuksissa on raportin mukaan myös tuotu esiin, että omistajan käytös työntekijöitään kohtaan saattaa olla aggressiivista ja ilkeää. Kaikkien raporttia varten haastateltujen työntekijöiden mukaan omistaja huutaa työntekijöille ja käyttää heitä kohtaan loukkaavaa kieltä. Esille on noussut myös puutteita työterveydessä ja -turvallisuudessa.

Raportti toi Kuroselle uutta ja yksityiskohtaista tietoa, johon hän haluaa perehtyä sekä maahantuojan että Alkon kanssa entistä paremmin.

– Hyvä, että näitä asioita nostetaan esille. Kuulin asiasta eilen illalla (6. maaliskuuta) ja tänä aamuna olen jutellut viinin maahantuojan kanssa Finnwatchin raportista. Raportissa esitetyt asiat ovat erittäin ikäviä ja suhtaudun niihin vakavasti. Pidän hyvin tärkeänä, että maahantuojat ja Alko selvittävät Etelä-Afrikan viinintuottajien kanssa raportin tietoja, ja että tuottajat tulevat korjaamaan puutteita, Kuronen kertoi MTV Uutisille 7. maaliskuuta.

Kurosen mukaan, kun hän kaksi vuotta sitten lähti kyseiseen viiniyhteistyöhön, niin sekä Alkon että maahantuojien sertifiointi- ja auditointijärjestelmät kertoivat olosuhteiden olleen hyväksyttyjä, vaikka Etelä-Afrikan työolojen haasteet ovat olleet jollain tasolla tiedossa.

– Minun annettiin myös ymmärtää, että asioiden parantamiseksi on tehty ja tehdään koko ajan valtavasti töitä, eikä boikotointi paranna työntekijöiden olosuhteita, vaan pikemminkin päinvastoin. Näin asioihin olisi edes jollain tasolla mahdollista vaikuttaa, Kuronen kertoi.

Finnwatch ry on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva yhdistys.

Lue myös:

    Uusimmat