Alkon suosikkiviinien taustalta paljastui järkyttäviä asioita – Finnwatchin raportti julki
Finnwatchin tuore raportti kertoo karua kieltä suosikkiviinien taustoista.
Alkon Finnwatchille toimittama lista sisälsi tietoa viinien tuottajista, pullottajista, valmistajista, rypäleiden viljelytiloista ja niiden mahdollisista vastuullisuussertifikaateista. Tutkimuksen kohteeksi valittiin kolme rypäletuottajaa, Louisvale Wines, W+E Dreyer Boerdery ja Welgemoed (C Groenewald Boerdery). Valinnassa hyödynnettiin Alkon verkkosivuilta saatua tietoa viinien myymäläsaatavuudesta. Finnwatch kiittää Alkoa ja sen tavarantoimittajia avoimuudesta.
Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi tiistaina raportin, joka paljastaa ihmisoikeuksien loukkauksia Alkon hankintaketjuissa Etelä-Afrikassa.
Järjestö vaatii tiedotteessaan Alkolta ja sen tavarantoimittajilta toimia vastuullisuusongelmiin puuttumiseksi. Alkon eteläafrikkalaisten hankintaketjujen taustalta paljastui monenlaisia ongelmia: Finnwatchin mukaan osa viinitilojen työntekijöistä asuu homeisissa taloissa tai hökkelikylissä ja saa elämiseen riittämätöntä palkkaa. Finnwatchin tutkimuksissa puutteita löytyi myös muun muassa työterveydessä ja -turvallisuudessa.
Alkon myydyimmät viinit: Tämä 8 euron punkku on ylivoimainen ykkönen – oletko maistanut?
Viinitilojen työntekijöillä karut olot
Finnwatchin tuore raportti perustuu rypäleitä tuottavien viljelytilojen työntekijöiden haastatteluihin. Näissä haastatteluissa nousi esiin monenlaisia puutteita työoloissa.
Sekä Louisvale Winesin että W+E Dreyer Boerderyn työntekijöiden mukaan he altistuvat työssään terveydelle haitallisille maatalouskemikaaleille, kuten parakvatille, jonka käyttö on Etelä-Afrikassa sallittu, mutta esimerkiksi EU:ssa se on ollut kiellettyä jo vuodesta 2007 lähtien. Louisvale Winesin tiloilla työntekijöiden asuinalueet sijaitsevat hyvin lähellä viinitarhaa, ja kemikaalit leijailevat myös asuinalueelle tuulen mukana.
Suurin osa haastatelluista työntekijöistä sanoi kärsineensä kemikaaleille altistumisen jälkeen erilaisista ongelmista, kuten ihottumista, flunssan kaltaisista oireista, päänsärystä, silmä-ärsytyksestä ja pahoinvoinnista.
Finnwatchin raportin mukaan kaikilla tutkituilla tiloilla käymälöitä oli vähän ja ne olivat usein likaisia tai jopa poissa käytöstä.
Pearly Bay, Kuronen Red, Gringer Pinotage, Green Nature...
Finnwatchin tutkimilla rypäletuottajilla on yhteys 11 Alkon vakiovalikoimaan kuuluvaan viiniin. Järjestön mukaan tutkimuksissa mukana olleilla tiloilla tuotettuja rypäleitä käytetään muun muassa Alkon myydyimmän eteläafrikkalaisen viinin, Pearly Bayn valmistuksessa. Lisäksi niitä käytetään muun muassa Kuronen Red-, Grinder Pinotage- ja Green Nature -viinien valmistuksessa.
– Etelä-Afrikka on viinituotannon riskimaa, jossa työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa on monia ongelmia. Apartheidin aikainen rotuerottelu näkyy edelleen johdon suhtautumisessa työntekijöihin, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.
Kultalahden mukaan Alkolla on monopoliasemansa vuoksi erityinen vastuu myös viinin alkutuotantoon liittyen. Alko ei kuitenkaan aseta riskimaista tuleville viineille pakollisia vastuullisuuskriteereitä.
Syksystä 2022 lähtien Alko on edellyttänyt sen tavarantoimittajilta ihmisoikeuksia koskevaa asianmukaisen huolellisuuden prosessia. Finnwatchin mukaan tavarantoimittajat eivät kuitenkaan täytä vaatimuksia.
– Osalla viinien maahantuojista ei selvästi ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä niiltä odotetaan, Kultalahti toteaa tiedotteessa.
Finnwatch selvitti raporttiaan varten neljän Alkon tavarantoimittajan, Amka Finlandin, Arvid Nordquist Finlandin, Hartwallin ja Hedonin, vastuullisuuskäytäntöjä kyselyllä. Tavarantoimittajat ovat Finnwatchin mukaan käytännössä ulkoistaneet vastuullisuusvalvonnan viinien sertifiointi- ja auditointijärjestelmille.
Monet alalla käytössä olevista järjestelmistä ovat kuitenkin Finnwatchin mukaan laadultaan heikkoja. Keskeisenä puutteena Finnwatch nostaa esiin sen, ettei viinitilojen työntekijöitä tai heidän edustajiaan osallisteta vastuullisuusvalvontaan tai kuulla merkityksellisellä tavalla.
Finnwatch ei kannusta boikotoimaan eteläafrikkalaisia viinejä
Vastuullisuusongelmista huolimatta Finnwatch ei kannusta kuluttajia boikotoimaan eteläafrikkalaisia viinejä.
– Alan ongelmia ei voi ratkaista boikoteilla, vaan niiden korjaamiseksi tarvitaan vastuullisuussääntelyä sekä alan toimijoiden välistä määrätietoista yhteistyötä, Kultalahti toteaa tiedotteessa.
Finnnwatch suosittelee valitsemaan Alkosta aina vastuullisuussertifioidun eteläafrikkalaisen viinin. Sertifioinneista kriteereiltään ja prosesseiltaan kunnianhimoisin on Reilu kauppa. Sosiaalisesti ja ekologisesti paras vaihtoehto on tuplasertifiointi: luomu ja Reilu kauppa.
Finnwatchin mukaan myös muissa tuotantomaissa kuten Argentiinassa ja Chilessä voi esiintyä ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Euroopassa viinituotannon ihmisoikeusriskinä korostuu muun muassa siirtotyöntekijöiden hyväksikäyttö. Fair for Life sertifioi tuotantoa globaalisti, mutta eurooppalaisia sertifioituja tuotteita on vain vähän Alkon valikoimissa.
Kultalahti muistuttaa, että Alkon selkeä ja johdonmukainen viestiminen eteläafrikkalaisille tuottajille on ensiarvoisen tärkeää.
– Tilojen työ- ja asuinolot on laitettava kuntoon. Samalla Alkon on kuitenkin kannettava oma vastuunsa esimerkiksi maksamalla tuotteista vastuullisen tuotannon mahdollistavaa hintaa.
Kuluttajien kannattaa myös lähettää palautetta Alkoon sekä viinin maahantuojalle, mikäli tuotteen vastuullisuusvalvonnasta ei ole saatavilla tietoja itse tuotteesta tai sen hyllymerkinnöistä.
– Etelä-Afrikka on korkean riskin maa, josta ostettavien tuotteiden tulee aina olla kolmannen osapuolen vastuullisuusvalvonnan piirissä, Finnwatchin raportissa muistutetaan.
Finnwatchin tuore raportti on rahoitettu Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin sekä Finnwatchin Ihmisarvoisen työn tutkimusohjelman tuella.
Lähde: Finnwatch
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"