Sanna Marin: Elämme valitettavasti erilaisessa turvallisuusympäristössä kuin viikko sitten – puoluejohdot koolla Ukrainan sodan ja Nato-aloitteiden takia

47:11imgMitä eduskunnan Nato-keskustelulta odotetaan? MTV paikalla eduskunnassa
Julkaistu 01.03.2022 17:49
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Eduskuntapuolueiden johtajat ovat parhaillaan koolla keskustelemassa siitä, miten ne suhtautuvat mahdollisen Nato-jäsenyyden ja siihen liittyvän kansanäänestyksen käsittelyyn.

Tavoitteena on, että puolueet löytäisivät yhteisymmärryksen siitä, miten keskustelu ja Natoon liittyvien kansalaisaloitteiden käsittelyt eduskunnassa etenevät.

Koolla ovat puolueiden puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi kokouksen alla, että yhteistä linjaa haetaan myös puolustusbudjetin kasvattamisesta.

– Puolustusbudjettia pitää käydä yhdessä läpi ja myös sisäisen turvallisuuden budjetin tasoa on katsottava. Kriisi vaikuttaa esimerkiksi energian ja ruoan hintaan. Tätä pitää käydä hallituksessa ja myös parlamentaarisesti läpi. Elämme valitettavasti erilaisessa turvallisuusympäristössä kuin viikko, kaksi sitten,  Marin sanoi.

Mahdollinen Nato-jäsenyys on kokouksessa esillä, koska eduskuntaan etenee kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Nato-jäsenyydestä.

– Puolueiden on muodostettava yhteisymmärrys, miten keskustelua käydään, Marin pohti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painotti monien muiden tapaan sitä, että puolueiden olisi löydettävä yhteisymmärrys siitä, miten keskustelua Natosta nyt viedään eteenpäin.

– Meidän täytyy arvioida puolustusratkaisu uudestaan. Tarvitaan yhtenäisyyttä ja avointa keskustelua puolueiden välillä. Täytyy tietää, mitkä ovat Nato-jäsenyyden hyödyt, Orpo totesi.

Kokoomus on pitkään kannattanut sitä, että Suomi hakisi Naton jäseneksi.

Kokouksen päähuomio on siinä, mitä Ukrainassa parhaillaan tapahtuu.

– Katseet ovat nyt Ukrainassa. Toinen asia on lisäksi se, miten tämä heijastuu Suomen talouteen ja huoltovarmuuteen. Näiden rinnalla tiivistetään keskustelua Suomen mahdollisesta liittoutumisesta, keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi.

Puolueiden kesken vaikuttaa olevan jo yhtenäistä näkemystä siitä, että puolustusbudjettia on korotettava.

– Puolustusbudjettia on tärkeä arvioida ja kasvattaa. Toki on jo päätetty hävittäjähankinnoista ja tulossa on myös laivuehankinta, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah mietti.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka