Venäjä on uhka koko Euroopalle ja siksi on varmistettava, että Ukraina voittaa, pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi yhdysvaltalaiskanava CBS:n 60 Minutes -ohjelman haastattelussa.
– He hyökkäävät toiseen maahan, he surmaavat siviilejä, he tuhoavat infrastruktuuria. Venäjä on uhka meille kaikille, ja siksi meidän on varmistettava, että Ukraina voittaa, Marin sanoo haastattelussa.
Pääministeri ei myöskään usko, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa voi puhua järkeä. Sen sijaan hän kuvailee Putinin toimien olevan hyvin tunteellisia, ja perustuvan jonkinlaiseen tunteeseen Venäjän historiasta ja suuruudesta.
– He näkevät Ukrainan osana Venäjää ja uskovat, että heillä on oikeus hyökätä toiseen itsenäiseen maahan, Marin jatkaa.
Marinilta kysytään myös hänen vierailustaan Ukrainaan, ja haastattelija painottaa, että on eri asia sanoa tukevansa Ukrainaa, mutta aivan toinen vierailla paikan päällä. Pääministeri painottaa, että hänestä on tärkeää näyttää solidaarisuutta monin eri tavoin. Hän listaa myös Ukrainaan toimitettavan humanitaarista, taloudellista ja sotilaallista apua.
– Minusta se on erittäin tärkeä viesti, että olemme tässä yhdessä, he eivät ole yksin, olemme aivan heidän vierellään.
Suomi ei ollut valmis Natoon ennen Venäjän hyökkäystä
Pääministeri kertoo kallistuneensa Naton puolelle jo ennen Venäjän hyökkäystä. Ennen sotaa Suomi ei ollut kuitenkaan hänen mukaansa valmis Natoon, mutta heti hyökkäyksen jälkeen hän tiesi, että sotilasliitto on ainoa tie Suomelle.
– Olemme Venäjän naapuri, ja nyt olemme nähneet, että Venäjä hyökkää tänä päivänä naapurimaahansa, Marin tarkensi näkemystään kysyttäessä.
– Emme ikinä enää halua nähdä sotaa Suomessa, joten kysyimme itseltämme, mikä on se raja, jota Venäjä ei ylitä, ja se on Naton raja.
Putin on varoittanut vastatoimista, jos Suomi päättäisi liittyä Natoon. Haastattelussa Marinilta kysytään, näkeekö hän venäläispresidentin puheet uhkana.
– Mielestäni meidän ei tulisi tehdä päätöksiämme pelosta, Marin sanoo.
Sen sijaan päätöksissä tulisi pääministerin mukaan punnita sitä, miltä suomalaisista oikeasti tuntuu ja mitä ajattelemme asiasta.
– Siksi liitymme Natoon, ja toivottavasti olemme hyvin pian Naton jäsen, hän summaa.