Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään kaksipäiväinen käsittely koskien Päivi Räsäsen niin sanottua raamattukiistaa.
Päivi Räsänen sai Helsingin käräjäoikeudelta maaliskuussa vapauttavan tuomiosta jutussa, jossa häntä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjät ilmoittivat huhtikuussa tyytymättömyytensä ratkaisuun.
Räsänen on sanonut olevansa valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa oikeusasteissa, tarvittaessa jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.
Unkarilaiset uskonnolliset järjestöt ovat osoittaneet tukeaan Päivi Räsäselle jo kaksi kertaa Suomen suurlähetystön edustalla Budapestissä. Ensimmäiseen mielenilmaukseen kerääntyi useita tuhansia eri uskontokuntien kristyttyjä laulamaan, lukemaan Raamattua ja rukoilemaan – tämänviikkoiseen mielenilmaukseen tuli joitakin satoja.
– Me täällä Unkarissa nautimme uskonnonvapautta. Haluamme että veljet ja sisaret myös
läntisessä Euroopassa saavat saman vapauden, sanoo tukimielenosoitusten järjestäjä Sára Kulifai Budapestista.
Räsänen tapasi tukimielenosoittajia Budapestissä
Mielenilmaus nousi jopa Unkarin television iltauutisiin. Räsänen on saanut useita tuenilmauksia muun muassa ulkomaisilta kristillisiltä järjestöiltä ja amerikkalaiselta kuuluisalta evankelistalta.
Päivi Räsänen itse sanoo, ettei hän ole itse vaikuttanut mielenilmauksiin, mutta hän on kuitenkin käynyt Budapestissa ja tavannut mielenosoittajia. Kulifai itsekin kertoo tavanneensa Räsäsen.
– Päivi Räsänen itse vastasi ja kiitti meitä molemmista mielenosoituksista. Hän sanoi, että ne olivat rohkaisevia, mutta hän ei ole käskenyt meitä osoittamaan mieltä.
Suomi ja muut EU-maat ovat viime vuosina kritisoineet voimakkaasti Unkarin sananvapaus- ja oikeusvaltiotilannetta.
Kulifai vakuuttaa etteivät Suomen ja Unkarin välit vaikuta mielenosoituksiin, eivätkä viranomaiset ole koskaan puuttuneet hänen kristillisiin kirjoituksiinsa.
Mistä tapauksessa on kyse?
Räsästä syytetään yhteensä kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytökset koskevat kirjoituksia tai lausuntoja, jotka Räsänen kertoi Twitterissä, Ylellä Ruben Stillerin radio-ohjelmassa sekä Luther-säätiölle kirjoitetussa pamfletissa.
Syyttäjän näkemyksen mukaan Räsänen halvensi kirjoituksissaan homoseksuaaleja. Räsänen on kiistänyt syytteet jyrkästi julkisuudessa ja oikeudessa. Räsänen kertoo vain lainanneensa Raamattua ja pitävänsä kaikkia ihmisiä yhtä arvokkaina.
Syyttäjä vaati Räsäselle aiemmin käräjäoikeudessa 120 päiväsakkoa kirjoituksista, mutta Räsänen sai vapauttavan tuomion maaliskuussa.
Jutun käsittely jatkuu tänään hovioikeudessa, jonne Räsäsen tukijoukotkin olivat kerääntyneet jo aamuvarhain.
Tänään hovioikeudessa kuullaan syyttäjää, Räsästä itseään sekä Luther-säätiön asiamiestä. Oikeudenkäyntiä seurataan tänään MTV Uutisten verkkosivuilla ja MTV Uutiset Livessä.
4:14
Juttua on päivitetty lisätiedoilla 31.8.2023 kello 8.30.