Vihajärjestöksi Yhdysvalloissa luokiteltu ryhmä kerää taas rahaa Päivi Räsäsen oikeudenkäyntiin – käsittelyn päivämäärä julki

AOP Päivi Räsänen
Räsäselle vaadittiin käräjäoikeudessa sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hänen kirjoitustensa vuoksi, joiden syyttäjä katsoi solvaavan homoja. Asian käsittely hovioikeudessa alkaa elokuun loppupuolella.Juha Tamminen / AOP
Julkaistu 30.07.2023 05:18(Päivitetty 18.08.2023 19:40)

MTV UUTISET–STT

Aiemmin järjestö on Suomessa tarjonnut apuaan ex-ulkoministeri Timo Soinille.

Kansainvälinen Alliance Defending Freedom International -järjestö kerää varoja kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) tulevaa oikeudenkäyntiä varten. Helsingin hovioikeus käsittelee elokuun loppupuolella Räsästä vastaan nostettuja syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Järjestön mukaan oikeudenkäynti Räsästä vastaan osoittaa, kuinka pitkälle syyttäjät ovat valmiita menemään vaientaakseen puhetta, joka ei ole heidän "oman maailmankuvansa mukaista", sekä rangaistakseen siitä. Järjestö kertoo koordinoineensa Räsäsen puolustusta jo vuodesta 2019.

– Päivi vapautettiin yksimielisesti syytteistä, ja silti syyttäjä jatkaa vihapuhesyytteiden ajamista tätä suomalaista isoäitiä ja kansanedustajaa vastaan, järjestö sanoo rahankeräyssivustollaan.

Sunnuntaiaamupäivään mennessä järjestö oli saanut kerättyä Räsäsen tueksi noin 740 euroa.

STT ei tavoittanut Räsästä tai ADF Internationalia kommentoimaan varainkeruuta.

Valtava, rahakas järjestö

ADF International kertoo olevansa kristillinen oikeusapujärjestö, joka on sitoutunut suojelemaan muun muassa uskonnon- ja sananvapautta, avioliittoa ja elämän pyhyyttä. Sen juuret ovat Yhdysvalloissa, mistä se on laajentanut toimintaansa Eurooppaan.

Se vastustaa esimerkiksi aborttia, samaa sukupuolta olevien avioliittoja sekä vihapuheen kriminalisointia. Sen mukaan vihapuhelakeja käytetään ihmisiin, jotka eivät jaa valtion näkemyksiä tietyistä poliittisista aiheista, kuten abortista ja samaa sukupuolta olevien suhteista.

Yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center (SPLC) on luokitellut järjestön seksuaali- ja sukupuolivähemmistövastaiseksi vihajärjestöksi. Sen mukaan järjestö on tukenut homoseksuaalisuuden uudelleen kriminalisointia Intiassa sekä väittänyt, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset syyllistyvät muita todennäköisemmin pedofiliaan.

Räsänen on sanonut Uudelle Suomelle varmistaneensa ADF:n johtajalta, etteivät järjestöstä esitetyt väitteet pidä paikkaansa.

Järjestö on tukenut uskonnon- ja sananvapauteen sekä aborttiin liittyviä oikeusjuttuja Euroopassa myös muun muassa Saksassa ja Ranskassa. Suomessa järjestö on aiemmin tarjonnut apua perussuomalaisten entiselle puheenjohtajalle ja ulkoministerille Timo Soinille, kun tämän osallistumisesta abortinvastaiseen kynttiläprotestiin Kanadan-virkamatkallaan tehtiin valituksia oikeuskanslerille.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:23imgVideo vuodelta 2018: Ulkoministeri Timo Soini kommentoi MTV:lle ja Ylelle abortinvastaisista lausunnoistaan noussutta kohua Turussa Sinisen tulevaisuuden ministeriryhmän kesäkokouksessa 17. elokuuta 2018

Lue lisää: Oikeuskansleri pitää ongelmallisena ulkoministeri Soinin osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen – "Jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä"

Päivi Räsänen osoitti jälleen tukensa Timo Soinille aborttikohussa: "Suomen ulkopoliittista linjaa tulkitaan väärin"

"Erittäin harvinaista"

Juristiliiton toiminnanjohtajan Jore Tilanderin mukaan on erittäin harvinaista, että ulkomainen järjestö kerää rahaa suomalaisen oikeudenkäynnin tueksi. Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla eikä ota kantaa Räsäsen tapaukseen.

Tilander sanoo, että ulkomaisen järjestön keräämiä varoja voidaan käyttää esimerkiksi syytetyn oikeudenkäyntikulujen kattamiseen. Hän ei näe varojen vastaanottamisessa sinänsä mitään väärää.

Verohallinnon veroasiantuntijan Eija Laineen mukaan oikeudenkäyntiä varten kerättyjen varojen vastaanottamisessa voisi tulla kyseeseen lahjaverotus. Myös hän kommentoi asiaa yleisesti.

Lahjaveroa pitää maksaa, jos saa lahjan, jonka arvo on 5 000 euroa tai enemmän

– Verotuksen kannalta sillä ei ole merkitystä, otetaanko kerätyt varat vastaan rahana vai palveluna eli esimerkiksi asianajokulujen maksuna, hän sanoo.

Räsäselle vaadittiin käräjäoikeudessa sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hänen kirjoitustensa vuoksi, joiden syyttäjä katsoi solvaavan homoja. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet maaliskuussa 2022. Syyttäjä valitti Räsäsen saamasta vapauttavasta tuomiosta, ja asia eteni hovioikeuteen.

Asian käsittely Helsingin hovioikeudessa alkaa 22. elokuuta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 30.7.2023 kello 16.06. Oikaisu 18.8.2023: Toisin kuin alla olevan videon kuvatekstissä alun perin sanottiin, Sari Essayah on kristillisdemokraattien, ei RKP:n puheenjohtaja.

9:18imgKatso myös: Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vieraili MTV:n Huomenta Suomessa 13.7.2023 keskustelemassa hallituksen tilanteesta

Lue myös: Kristillisdemokraatit vaativat konkreettisia toimia rasismin ja antisemitismin kitkemiseksi

Tuoreimmat aiheesta

Päivi Räsänen