Sarah Bernstein on yrittänyt rakentaa rauhaa Israelissa 25 vuoden ajan – hänestä konfliktiin on vain yksi ratkaisu

Rauhankasvatuksen parissa vuosikymmeniä työskennelleen Sarah Bernsteinin mukaan puolien ottamisesta ei ole kenellekään hyötyä Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa.

Rauhankasvatuskeskus Rossing Centerin johtaja Sarah Bernstein on työskennellyt rauhanrakentamisen parissa Jerusalemissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Uskontojen väliseen vuoropuheluun erikoistunut Bernstein on seurannut pitkään aitiopaikalta Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin kehittymistä. Viimeisen vuoden hän kuvaa olleen työn osalta erittäin vaikea. 

Bernsteinin mukaan konfliktitilanne alueella ei tule rauhoittumaan, elleivät molemmat puolet opi sietämään erilaisuutta ja kunnioittamaan toisiaan. 

– Alueella on noin seitsemän miljoonaa israelilaista ja noin seitsemän miljoonaa palestiinalaista, eikä kukaan ole siirtymässä mihinkään. Meidän täytyy oppia elämään rinnakkain, jotta selviydymme, kertoo Bernstein MTV Uutisille vieraillessaan Helsingissä.

Bernstein penää ihmisiltä kriittistä ajattelua ja muistuttaa, että puolien valitseminen vain syventää jo olemassa olevaa kuilua.

– Luulen, että ihmiset luulevat tukevansa valitsemaansa puolta, mutta ei ole kenellekään hyödyllistä, että koko maailma on jakautunut tämän konfliktin takia. Lopettakaa se.

Bernsteinin ja Rossing Centerin työ keskittyy opettajien kouluttamiseen, jotta he voisivat vuorostaan opettaa lapsille rauhaa rakentavia taitoja. Bernsteinin mukaan rauhankasvatuksessa pitää lähteä liikkeelle hyvin perusasioista, kuten toisten ihmisten kuuntelemisesta.

– Meistä on ympäri maailmaa tullut huonoja kuuntelemaan ja puhumaan vaikeista asioista. Koemme hyvin uhkaavana sen, että joku on eri mieltä.

Katso ylläolevalta videolta Bernsteinin ajatuksia konfliktista.

Lue myös:

    Uusimmat