Millaiset ovat Israelin ja Hamasin sodan seuraavat askeleet? Sota-asiantuntija: "Ratkaisussa on työtä kymmeniksi vuosiksi"

2:50img
Katso videolta, miten sota-asiantuntija kommentoi sodan mahdollista laajenemista
Julkaistu 09.01.2024 06:22
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Israelin ja Hamasin välisessä sodassa ei ole näköpiirissä rauhanomaista ratkaisua ainakaan hetkeen. Sota-asiantuntijan mukaan Gazan tilanteen lopullinen ratkaiseminen voi viedä kymmeniä vuosia. Israelin väläyttelemiä palestiinalaisten pakkosiirtoja hän epärealistisina huhupuheina. 

Israelin sotatoimet Gazan alueella ovat venyneet. Sota on nyt kestänyt yli kolme kuukautta. Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen everstiluutnantin Juha Mäkelän mukaan tämä kertoo alueen haastavuudesta sotilasoperaatioille. 

On varsin oletettavaa, että tämä uusi vaihe eteläisessä ja keskisessä Gazassa ei tule menemään nopeammin. 

Mäkelä uskoo, että Israelin operaatio Gazan eteläosissa tulee kestämään useita kuukausia. 

Israel tulee käyttämään samoja operaatiotaktiikoita kuin se käytti pohjoisessa, eli se pyrkii tuhoamaan Hamasin taistelijat ilmasta käsin, tykistötulella ja lennokeilla, Mäkelä sanoo.

Hamasin taistelijoiden piiloutuminen tunneleihin hidastaa Mäkelän mukaan operaatiota.

Ensin pitää saada alue hallintaan maan päällä ennen kuin voidaan siirtyä tunneleihin tuhoamaan terroristien soluja. 

Lue myös: Israelilaispoliisi ampui kolmevuotiaan palestiinalaistytön Länsirannalla

Mäkelä muistuttaa, että Hamasilla on edelleen israelilaisia panttivankeja, joiden hengen säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää. Israel pyrkii saamaan panttivangit vapaiksi sekä neuvotteluteitse että voimaa käyttämällä. 

Israel uskoo myös siihen, että sotilaallisella voimalla pystytään painostamaan Hamasia vapauttamaan panttivangit, Mäkelä sanoo. 

"Puheet pakkosiirroista eivät ole realistisia"

Israelissa on väläytelty vaihtoehtoa, jossa palestiinalaiset siirrettäisiin pois Gazasta keskiseen Afrikkaan. Sekä Israelin kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir että valtiovarainministeri Bezalel Smotrich ovat puhuneet Israelin siirtokuntalaisten palauttamisesta Gazaan sekä palestiinalaisten lähdöstä pois alueelta.

Puheet on tuomittu muun muassa arabimaissa. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk piti niitä erittäin huolestuttavina. Myös Israelin liittolainen Yhdysvallat kritisoi puheita. 

Mäkelä huomauttaa, että halu palata kotiin tai kodin paikalle on yleismaailmallinen. Gaza on kuitenkin tällä hetkellä turvaton ja pitkälti asuinkelvoton. 

Egyptillä on tässä ratkaisun avaimet siinä suhteessa, että se voisi halutessaan avata Rafahin raja-aseman ja päästää pakolaiset tilapäiseen suojaan Egyptin alueelle.

Egypti on kuitenkin ollut tiukka eikä ole avannut rajojaan pakolaisille. 

Palestiinalaisväestön siirtämistä muualle Mäkelä pitää ensisijaisesti Israelin sisäpolitiikkaan liittyvänä huhupuheena. 

Väestön pakkosiirtoa en pidä mitenkään realistisena asiana, Mäkelä toteaa. 

Hänen mukaansa Israelin suuri haaste on siinä, että sillä ei ole suunnitelmaa sodan päättymisen jälkeiselle ajalle. Mäkelä uskoo, että Gazan alue pysyy kansainvälisen yhteisön haasteena vielä pitkään. Sen vakauttamiseen tarvitaan turvallisuusyhteistyötä ja pitkäjännitteistä työtä. 

Gazaan tarvitaan ehkä YK:n kansainvälinen rauhanturvaoperaatio, jotta sitä voitaisiin jatkossa hallinnoida kansainvälisen yhteisön toimesta. 

Lue myös: YK:n humanitaarisen avun päällikkö: Gazasta on tullut asumiskelvoton

Kahden valtion malli on toistaiseksi kaukana

Etenkin länsimaissa Israeliin ja palestiinalaisalueelle on ajettu kahden valtion mallia. Se lipuu kuitenkin yhä kauemmaksi sodan jatkuessa. Juovan syvenemiseen vaikuttavat sotatoimien ja Hamasin terrorismin lisäksi Israelin siirtokunnat, joiden määrä Länsirannalla on kasvanut nopeasti sodan alkamisen jälkeen. Asiasta kertoo esimerkiksi israelilainen kansalaisjärjestö Peace Now. 

Mäkelä mukaan tilanteen ratkaisemiseksi ei ole tällä hetkellä kuin huonoja vaihtoehtoja. 

Sotatoimet pitää saada ensin päättymään, sitten viedä humanitaarista apua, raivata alue ja aloittaa jälleenrakennus. Vasta sen jälkeen voidaan aloittaa keskustelu tulevaisuuden valtiomallista. Uskoisin, että tässä riittää työtä seuraaviksi kymmeniksi vuosiksi, Mäkelä summaa.

Lue myös: Gazalaisella Layanilla, 11, on yksi toive: "Toivon, etten kuole vuonna 2024"

Hänen mukaansa Iran on tällä hetkellä vastuussa sotatoimien ruokkimisesta. 

Sen merkitys on aivan ratkaiseva Hizbollahille Libanonissa sekä hutheille Punaisellamerellä, Mäkelä sanoo.

Hän uskoo, että etenkin Yhdysvaltojen katse alkaa kääntyä koko ajan enemmän Iranin suuntaan. 

Iran pelaa vaarallista peliä. Yhdysvallat ja Israel voivat tulevaisuudessa aloittaa suorat toimet Irania kohtaan, jos sen tuki Hamasille ei lopu, Mäkelä sanoo. 

Mäkelän mukaan koko Lähi-idän voimatasapaino on järkkynyt pahasti. Pahimmassa tapauksessa alueella voisi alkaa laajamittaisempi sota. Toistaiseksi Israel on kuitenkin lähinnä vastannut siihen kohdistuneisiin iskuihin. 

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota