Sari koki kauhunhetkiä, kun kaktus "ampui" piikkejä hänen silmiinsä – ei ole ainut vaarallinen huonekasvi, noudata varovaisuutta myös näiden kanssa

1:02img
Julkaistu 07.12.2019 08:22

MTV UUTISET – MIKAEL MATTILA

Huonekasvit tarvitsevat elääkseen keskimäärin vettä, valoa ja rakkautta. Tästä huolimatta ne eivät aina kohtele omistajaansa samanlaisella rakkaudella.

MTV Uutiset kertoi torstaina jänönopuntia-kaktuksensa hyökkäyksen kohteeksi joutuneesta Sarista, joka sai kasvia siirtäessään silmäänsä kymmeniä kaktuksen piikkejä.

Suomen kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Taina Hinskalan valotti MTV Uutisille, että kyseessä on tyypillinen jänönopuntian suojausmekanismi, jossa se "ampuu" piikkejään kohti ohi kulkevaa tai sitä koskettavaa ihmistä tai eläintä.

Vaikka kaktus onkin päällisin puolin turvallinen kasvi, tulee sen käsittelyssä noudattaa tällaisten yllätysten takia varovaisuutta. Tämä pätee myös osaan muista suomalaisten suosimista huonekasveista.

Lue myös: Kauhun hetket olohuoneessa: Suomalaisten suosima huonekasvi "ampui" kymmeniä piikkejä Sarin silmiin – "Tuntui kuin lasimurskaa olisi hierottu silmiä vasten"

Myrkyllisetkin kasvit pääosin vaarattomia

Jos kasvit eivät ammu piikkejä silmille, saattavat ne olla myrkyllisiä tai allergisoivia. Maalaisjärjellä kohdeltuna potentiaalisesti riskialttiitkin kasvit ovat pääosin vaarattomia.

Tällainen kasvi on esimerkiksi joulutähti, jonka myrkyllisyydestä ihmiset usein joulun alla Taina Hinskalalta kyselevät.

– Jotta siitä saisi myrkytyksen, pitäisi niitä syödä noin parikymmentä tonnia, hän naurahtaa.

Joulutähti voi silti allergisoida.

– On tiedossa, että sen punertuvien ylimpien lehdyköiden keskellä olevat mykeröiset saattavat allergisoida.

Lisäksi kasvi voi myös ärsyttää ihoa.

– Joulutähden maitiaisneste saattaa ärsyttää ja aiheuttaa punoitusta ihossa. Silloin se pestään ja rasvataan hyvin. Usein reaktio menee sillä ohi, mutta jos oireet jatkuvat, pitää mennä lääkäriin.

Älä päästä lapsia tai kotieläimiä myrkyllisten kasvien lähelle 

Joulutähteä paljon myrkyllisempi kasvi onkin jouluruusu, joka voi pieninäkin määrinä syötynä aiheuttaa vakavan myrkytystilan.

– Sitten ovat myös syysmyrkkylilja ja sormustinkukka, joita syötyään pitää heti soittaa Myrkytystietokeskukseen, Hinskala sanoo.

Myös kielo kuuluu perinteisiin myrkkykasveihin.

Nämäkään kasvit eivät toki ole vaarallisia, jollei niitä päätä pistellä poskeensa. Pienten lasten tai kotieläinten taloudessa moisesta huolehtiminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

Hän muistuttaa, että jos esimerkiksi pieni lapsi tai lemmikkieläin syö myrkyllistä kasvia, kannattaa olla yhteydessä myrkytyskeskukseen ja tarpeen mukaan siirtyä ensiapuun.

Osa huoneista herkästi allergisoivia

Osa kasveista voi olla myös herkästi allergisoivia. Yksi tunnetuimmista allergiaa aiheuttavista kasveista on niin ikään jouluinen hyasintti.

– Sen tuoksu voi aiheuttaa voimakkaitakin oireita: silmät ja hengitystiet saattavat reagoida, Hinskala avaa.

Myös ritarikukan (ent. amaryllis) ja muratin siitepöly aiheuttaa herkästi oireita allergisille.

– Jos ei ole varma mahdollisista kasviallergioistaan, kannattaa rohkeasti ottaa yhteys omaan lääkäriin tai soittaa Myrkytystietokeskukseen. Myös kauppiaat neuvovat mielellään.

Taina Hinskala kuitenkin muistuttaa, että ensisijaisesti huonekasveista ja joulukukista on ihmisille vain hyötyä.

– Ne puhdistavat ja raikastavat ilmaa. Lisäksi ne ovat kauneudellaan jo silkka silmänilo – ja kyllähän joulukukat tuovat tunnelmaa!

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet