Riskinä valtavat rakkulat ja jopa kuolema – nämä takapihojen kasvit ovat todella myrkyllisiä

jättiputki
Jättiputkien kasvineste voi aiheuttaa auringonvalon kanssa reagoidessaan palovamman. Lehtikuva
Julkaistu 08.07.2016 18:30

MTV LIFESTYLE

Luontomme on täynnä kauniita kasveja ja kukkia, jotka voivat ulkonäöstään huolimatta aiheuttaa erilaisia oireita aina ihottumasta hengenvaaraan.

Ruotsalaisen Lundin yliopiston kasviekologi Torbjörn Tyler on listannut joukon tavallisia kasveja, joiden vaarallisuudesta kaikilla pihamaallaan puuhailevilla ei ole aavistustakaan. 

Käytä siis aina käsineitä ja pese kätesi huolellisesti puutarhatöiden jälkeen. 

Palsternakka

Palsternakka on suosittu juures, jota voi syödä huoletta ilman ongelmia. Palsternakan lehtiä kannattaa sen sijaan varoa, sillä niistä irtoava mahla on myrkyllistä. Tämä auringonvalon kanssa reagoiva neste voi aiheuttaa iholle suuria rakkuloita, joiden paraneminen voi viedä viikkoja. Pahimmillaan ne jättävät ihoon pysyviä arpia.

Ukonhattu

ukonhattuSuomessa ukonhattu on suosittu koristekasvi.Colourbox

Ukonhattu on yksi tunnetuimmista myrkkykasveista, jonka myrkyllisyys ei ole lainkaan liioiteltua. Tämä koskee niin luonnossa kasvavia kuin viljeltäviäkin lajeja. Ukonhatun siemenet ja juuret sisältävät akonitiinia, jota on käytetty aikoinaan myös nuolimyrkkynä. Se aiheuttaa vakavia myrkytysoireita ja voi johtaa jopa kuolemaan. Kädet tuleekin aina pestä huolellisesti kasvin koskettamisen jälkeen.

Ukonhatusta johtuvia myrkytysoireita ovat muun muassa polttava tunne suussa, kylmä hiki, näköhäiriöt ja kouristukset.

Jättiputket

Jättiputket esiintyvät monilla kasvupaikoilla aina metsistä pelloille. Tämän laajalle levinneen kasvin myrkyllisyys johtuu kasvin tuottamista auringon valolle herkistävistä yhdisteistä, jotka voivat silmiin joutuessaan aiheuttaa jopa sokeutta.

Jos kasvin mahlaa puolestaan pääsee iholle, se voi johtaa palovamman kaltaisiin rakkuloihin ja aiheuttaa punotusta. Se voi jättää ihoon myös ikäviä jälkiä, kuten arpia ja ihottumaa.

Myrkkykatko ja myrkkykeiso

myrkkykatkoMyrkkykatko on aiheuttanut Suomessakin useita myrkytyskuolemia.

Nämä kaksi kasvia ovat Suomen myrkyllisimpiä kasveja. Myrkky ei imeydy ihon läpi, mutta elimistöön päästyään se voi aiheuttaa nielemisvaikeuksia, tajuttomuutta ja hengityksen lamaantumista. Kasvin juuret ja lehdet sekoitetaan helposti syötäviin kasveihin ja juureksiin, kuten porkkanaan ja korianteriin. Älä siis koskaan syö luonnosta kasveja, joita et satavarmasti tunnista

Marunatuoksukki

Marunatuoksukki on Amerikasta Eurooppaan levinnyt kasvi, jonka siitepöly voi aiheuttaa erittäin vakavia allergisia reaktioita. Jopa ihmiset, jotka eivät muuten kärsisi allergioista, ovat saaneet oireita kyseisestä kasvista. Aggressiivisen marunatuoksukin onkin todettu aiheuttavan runsaasti allergioita ja jopa astmaa. Kasvi aiheuttaa oireita kukkiessaan myöhään syksyllä.

Mooseksenpalavapensas

Perinteisesti koristekasvina tunnettu mooseksenpalavapensas erittää eteriisiä öljyjä, jotka syttyvät helposti palamaan. Kasvia käsitellessä kannattaa pitää käsineet tiukasti kädessä, sillä auringonvalon kanssa reagoidessaan kasvineste voi aiheuttaa ihoon vakavia, viikkoja iholla kestäviä rakkuloita.  

Lähde: Expressen 

Tuoreimmat aiheesta

Piha ja puutarha