Satelliittikuvat paljastavat, mitä Ukrainalla on vastassa: Tällaiset ovat Venäjän "lohikäärmeen hampaat"

Yhdysvaltalaismedia CNN on julkaissut videon Venäjän Ukrainaan pystyttämistä panssariesteistä, joista käytetään yleisesti nimitystä "lohikäärmeen hampaat". Ne ovat osa Venäjän valmisteltuja ja syviä puolustusasemia, jotka ovat ukrainalaisjoukkojen ja Asovanmeren välissä Etelä-Ukrainassa.

Ukraina ja Yhdysvallat ovat kuluvalla viikolla väittäneet, että Ukraina taistelee nyt Venäjän ensimmäistä varsinaista puolustuslinjaa vastaan.

Vaikka Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan alueen hyökkäyksen etenemiseen on toisinaan yhdistetty myös sana läpimurto, ei tästä sanan perinteisessä merkityksessä ole kyse.

Robotynen ympärille ankkuroidun linjan jälkeen kun ei suinkaan ole tyhjää tilaa, johon Ukraina voisi vaivatta edetä, vaan seuraavat Venäjän valmistellut asemat ovat  välittömästi vastassa.

Ukraina on nyt edennyt syvimmillään noin 10 kilometriä niistä asemista, joista se aloitti kesäkuussa hyökkäyksensä Etelä-Ukrainassa. Asovanmerelle on yhä lyhimmilläänkin matkaa noin 90 kilometriä.

Viimeisen noin kolmen vuorokauden aikana ukrainalaisjoukot ovat edenneet "huomattavasti" Etelä-Ukrainassa Zaporizhzhjan alueella, väittää Valkoisen talon tiedottaja John Kirby. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan väitteen paikkaansapitävyyttä ei ole vahvistettu.

Länsi-Zaporizhzjan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän tiedettyjä valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzjan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

"Laajat miinakentät todennäköisiä"

Venäjä on kuukausien ajan linnoittanut erityisesti Etelä-Ukrainaa, jota sota-asiantuntijat pitivät jo talvella ilmeisenä Ukrainan vastahyökkäyksen suuntana.

Kesäkuussa, heti Ukrainan vastahyökkäyksen alettua, Black Bird Group -ryhmään kuuluva Pasi Paroinen julkaisi satelliittikuviin perustuvan arvionsa siitä, mitä Ukrainalla on Robotynen alueella vastassa

Venäjän valmisteltu pääpuolustuslinja sisältää Paroisen mukaan "massiivisia, monitasoisia juoksuhautoja, joissa on panssarihautoja ja -esteitä". 

– Laajat miinakentät ovat todennäköisiä, Paroinen lisää.

Tämä noin 3–4 kilometrinen päälinja kulkee lähes yhtämittaisesti koko rintaman läpi.

Huomioitavaa toki on, ettei satelliittikuvista näy kaikkia valmisteltuja puolustusasemia esimerkiksi siksi, että valeasemia voi olla vaikea erottaa aidoista ja miinat luonnollisesti on pääosin piilotettu.

Se satelliittikuvista kuitenkin näkyy, että Venäjä on pystyttänyt "lohikäärmeen hampaat" -panssariesteitä.

"Lohikäärmeen hampaat" ovat enemmän tai vähemmän pyramidin muotoisia betonimöhkäleitä. Ensimmäistä kertaa niitä käytettiin toisessa maailmansodassa. Niiden päätehtävä on estää panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja kulkemasta tiettyjä reittejä pitkin. "Lohikäärmeen hampailla" myös pystytään tavallaan ohjaamaan vastapuolen panssareita haluttuun suuntaan. 

"Merkittävä haaste"

Ennen Robotynen valloitusta Ukraina käytännössä liki kolmen kuukauden ajan puski joukoillaan Venäjän ensimmäistä puolustuslinjaa vastaan.

Yleisesti ottaen syvyyteen rakennettujen puolustuslinjojen uloin kerros tai jopa kerrokset on käytännössä tarkoitettu murrettaviksi. Niiden pääasiallinen tehtävä on lähinnä hidastaa vihollista.

Venäjä on kuitenkin käyttänyt huomattavan määrän aikaa, resursseja ja joukkoja puolustaakseen juuri ensimmäistä puolustuslinjaa, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Etelässä taisteleva ukrainalaiskomentaja puolestaan väitti elokuun lopulla uskovansa, että hänen joukkonsa ovat päässeet läpi Venäjän puolustuksen vaikeimmasta osiosta ja pystyvät nyt etenemään nopeammin, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ukrainan sodan asiantuntijan Emil Kastehelmen mukaan satelliittikuvien perusteella näyttää siltä, ettei Venäjän ensimmäinen pääpuolustuslinja ole jokaiselta osaltaan tasalaatuinen, vaan heikkouksiakin löytyy.

Keskeinen kysymys on, kuinka paljon Venäjällä on jäljellä joukkoja taaempien linjojensa puolustamiseen.

– Seuraavat puolustuslinjat voivat olla heikompia, mutta ne ovat yhä merkittävä haaste (Ukrainalle), ISW kirjoittaa tilannekatsauksessaan.

Lue myös:

    Uusimmat