Sattuuko käsivarteesi influenssarokotteen ottamisen jälkeen? Syy ei ole neulassa

7:18imgVideolla kerrotaan, kenen kannattaa ottaa influenssarokote?
Julkaistu 17.11.2019 07:34

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Influenssarokotus kannattaisi ottaa marras-joulukuussa ennen varsinaisen epidemian alkua, jotta suoja tautia vastaan ehtii syntyä. Rokotteen ottamisen jälkeen ihminen voi kokea muutaman päivän ajan kipua siinä käsivarressa, johon lääke on pistetty. Käsivarressa tuntuvasta kivusta rokotuksen jälkeen ei kannata olla huolissaan – päinvastoin, siitä kannattaa iloita, kertoo Popular Science -sivusto.

Käsivarren kipeytyminen rokotteen ottamisen jälkeen on merkki siitä, että lääke toimii. Itse lihakseen pistetty rokote ei nimittäin aiheuta juuri käden kipeytymistä vaan kehon reagoiminen lääkeaineeseen.

Influenssarokote ehkäisee tautia, koska se toimittaa elimistön puolustusjärjestelmälle influenssan antigeenejä. Antigeeneiksi kutsutaan aineita, jotka aiheuttavat elimistössä immuunivasteen. Antigeenien avulla elimistöä opetetaan suojautumaan erilaisia taudinaiheuttajia vastaan.

Kun vasta-aineita pistetään käsivarren lihakseen, immuunijärjestelmä tunnistaa tapetut taudinaiheuttajat ja aloittaa hyökkäyksen niitä vastaan. Tämä aiheuttaa tulehdustilan, jonka seurauksena ihminen kokee kipua kädessään.

– Influenssarokotteen tarkoitus on tuottaa immuunivaste, joten arkuus on merkki, että se toimii. Elimistössäsi on tulehdusreaktio, joka antaa suojan influenssaa vastaan, selittää yleislääkäri Nate Favini Huffington Postille.

Lue myös: Miksi influenssarokote ei aina tehoa? THL:n ylilääkäri selittää

Ihmiset kokevat kivun eri tavoin

Kaikkien influenssarokotteen saajien käsivarsi ei kuitenkaan kipeydy injektion jälkeen. Pittsburghin yliopiston perhelääketieteen professori Richard Zimmerman kertoo Popular Science -sivustolla, että paikallinen reaktio koskettaa vain yhtä viidestä ihmisestä. Vaikkei arkuutta ilmene, se ei tarkoita, ettei rokote toimi.

Ihmisten immuunivasteet ja kipukynnykset vaihtelevat suuresti yksilöittäin. Myös rokotustilanteen aikainen olotila vaikuttaa koettuun kipuun: mitä rennompi ihminen on rokotteen saadessaan, sitä vähemmän kipua siitä aiheutuu, koska lihakset eivät ole jännittyneet.

Tavallisesti aikuiset kokevat rokotuksen jälkeen vähemmän kipua kuin lapset. He kun pystyvät rokotetilanteessa harhauttamaan itseään paremmin, mikä edistää rentoutumista.

Psykologialla on suuri merkitys kivun kokemisessa. Neulapelko ja ahdistus rokotteen saamisesta voivat lisätä kivun tunnetta. Pelokkaan ihmisen lihasten jännittyminen voi aiheuttaa myös tuntuvampaa arkuutta käsivarressa rokotteen ottamisen jälkeen.

Lue myös: Voiko influenssarokotteesta saada influenssan? Tässä vastaus yleiseen uskomukseen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Popular Science, Huffington Post

Tuoreimmat aiheesta

Rokotteet