Influenssa- ja koronarokotus saattaa joskus aiheuttaa tuskallisia sivuoireita. Yleisin niistä on käsivarren kipeytyminen. Oireista ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, itse asiassa päinvastoin.
Syksyn rokotuskausi on alkanut.
Ensimmäisenä korona- ja influenssarokotuksia tarjotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisille riskiryhmille. Myös työnantajat ovat alkaneet tarjota influenssarokotuksia työntekijöilleen.
Osa rokotuksen ottajista tietää jo ennakkoon, että rokotteet voivat aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita ja että käsivarsi voi kipeytyä rokotuksen jälkeen. Joskus kipu voi olla hyvinkin voimakasta.
Siitä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Kyse ei siis ole esimerkiksi siitä, että neula olisi osunut hermoon tai jotain olisi mennyt pieleen.
Lue myös: Nämä taudit jylläävät nyt – "Vain jäävuoren huippu"
HUS-alueella poikkeuksellinen keuhkokuumekesä – mykoplasma vienyt sairaalahoitoon nuoria aikuisia
Merkki siitä, että rokote toimii
Käsivarren kipeytyminen rokotteen ottamisen jälkeen on todellisuudessa merkki siitä, että lääke toimii, kun immuunijärjestelmä alkaa tehdä kovasti töitä ja tuottaa vasta-aineita suojautuakseen virukselta, kerrotaan muun muassa Health-julkaisussa.
Lihakseen ruiskutettu pieni rokoteruisku venyttää lihassyitä ja laukaisee immuunivasteen, joka aiheuttaa tilapäisen tulehduksen ja mahdollisen epämukavuuden tunteen.
Lihaksensisäinen rokote, jollainen on influenssa- ja koronarokotusten lisäksi myös muun muassa jäykkäkouristusrokote, aiheuttaa yleensä enemmän käsivarren arkuutta kuin ihonalainen rokote. Ihonalaisia rokotteita ovat tuhkarokko-, sikotauti-, vihurirokko- ja vesirokkorokotteet.
Vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan 60–80 prosenttia ihmisistä raportoi turvotuksesta, kivusta ja arkuudesta influenssarokotuksen jälkeen. Kaikki eivät siis kipua tunne.
Lue myös: Koiran puremasta tai pihatöistä tullut haava voi johtaa vakaviin seurauksiin – tarkista, onko suojasi kunnossa
Lisää hyviä uutisia
Jos käsivarsi rokottaessa kipeytyy, toinen hyvä uutinen vaikuttavuuden lisäksi on se, että kipu ei kestä yleensä kovin kauan.
Muutaman päivän kestävä pieni kipu on sitä paitsi helpompi sietää kuin flunssa kuumeineen, vilunväristyksineen, kurkkukipuineen, lihas- ja päänsärkyineen ja nuhineen, Health-sivuston asiantuntijat muistuttavat. Kurja olo voi influenssan jälkeen kestää viikkoja. Lisäksi jälkitaudit, kuten keuhkokuume, voivat viedä jopa sairaalaan.
Influenssarokote vähentää asiantuntijoiden mukaan sairastumisen riskiä tehokkaasti. Rokotteella voi suojata itsensä lisäksi läheisiään ja työtovereitaan. Rokotteen saaneilla sairastuneilla oireet ovat yleensä lievempiä ja lyhytaikaisempia kuin niillä, jotka eivät ole saaneet rokotusta.
Lue myös: Kuinka kauan kestää, että flunssan jälkitauti iskee?
2:36
Ota rokotus ajoissa
Influenssarokotus kannattaa ottaa ennen varsinaisen epidemian alkua, jotta suoja tautia vastaan ehtii syntyä. Influenssakausi alkaa tyypillisesti marraskuussa.
Jos rokotuksen jälkeen tulee hengitysvaikeuksia, huimausta, heikkoutta, kalpeutta tai nokkosihottumaa tai jos ääni käheytyy, hengitys alkaa vinkua, huulet tai silmät turpoavat tai sydämen syke nousee korkeaksi, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Rokotuksen aiheuttama olkapäävaurio (SIRVA) on harvinainen rokotuskomplikaatio, jossa rokote on annettu liian ylös olkavarteen ja mennyt joko olkalisäkkeenalaiseen nivelpussiin tai suoraan olkaniveleen.
Duodecim-lehti kertoo tapauksesta, jossa koronakotuksesta saatu halvauksentapainen oire kesti 36 tuntia. Rokotuksen osuminen liian ylös johtui tässä tapauksessa rokottajan halusta välttää ruiskuttamista potilaan tatuoidun ihon läpi.
Kahdeksan keinoa ehkäistä rokotuskipuaJoskus käsivarsi voi tulla niin kipeäksi, että se haittaa jo elämää. Jos tietää olevansa herkkä tässä suhteessa, arkuutta on mahdollista yrittää ehkäistä muutamalla keinolla.
|
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Health, Kaiser Permanente ja Banner Health