Kirjailija Satu Jaatinen sai ilokseen joulun jälkeen postia brittihovista kuningas Charlesilta.
Posti toi välipäivinä kuninkaallisiin erikoistuneelle tietokirjailija Satu Jaatiselle iloisen yllätyksen. Postiluukkuun kilahti brittihovista lähetetty kortti, joka oli itse kuningas Charlesilta.
Kortissa kuningas kiittää Jaatista tältä saamistaan onnitteluista syntymäpäivänään.
– Olen äärimmäisen kiitollinen sinulle, että ajattelit minua 75-vuotissyntymäpäivänäni ja lähetit niin liikuttavan viestin. Tämä tuo sinulle lämpimimmät terveiseni, lukee kortissa, jonka on allekirjoittanut Charles.
Kortissa on kuva kuninkaasta kiitosjumalanpalveluksessa Skotlannissa tämän vuoden heinäkuussa. Tuolloin Skotlannissa järjestettiin Charlesin "toiset kruunajaiset" sen jälkeen, kun hänet ja kuningatar Camilla kruunattiin virallisesti Westminster Abbeyssa toukokuussa.
Jaatinen kertoo MTV Uutisille lähettäneensä aiemmin syksyllä Charlesille syntymäpäiväonnittelut suoraan hoviin. Kuningas vietti syntymäpäiväänsä 14. marraskuuta. Kirjailija tietää useiden harrastavan viestien lähettämistä kuninkaallisille ja keräilevän eri hoveista vastauksena tulevia kiitoskortteja. Hän päätti itsekin kokeilla sitä, ensimmäistä kertaa.
Selkeät ohjeet viestin lähettämiseen kuninkaalliselle löytyivät netistä.
– Esimerkiksi mitä siihen kannattaa laittaa, semmoinen muutaman rivin teksti, mikä sitten ikinä onkaan aihe. Voihan sinne laittaa myös osanotot, mikäli jotain surullista on tapahtunut, tai kuten tässä tapauksessa, onnitella syntymäpäivänä. Kunhan muistaa sitten laittaa oman osoitteensa siihen tarkasti, niin heillä on tapana lähettää kiitos siitä, Jaatinen kertoo.
Terveisiä voi lähettää siis kuka vain käytännössä kenelle tahansa kuninkaallista työtä tekevälle hovin jäsenelle. Myös muiden maiden kuninkaallisilla on samanlaisia käytäntöjä, eli heitäkin voi Jaatisen mukaan lähestyä erilaisten viestien kera ja mikäli mukaan laittaa yhteystietonsa, voi hovista saada vastauksen tai kiitoksen.
Kuitenkaan esimerkiksi prinssi Harrylle on turha brittihovin kautta edes yrittää lähettää viestiä, sillä tämä ei ensinnäkään ole ollut moneen vuoteen kuninkaallista työtä tekevä hovin jäsen ja lisäksi Harry on asunut jo vuosia Yhdysvalloissa.
Sama pätee myös Ruotsin prinsessa Madeleineen, joka myöskään ei ole vuosiin tehnyt kuninkaallisena töitä, ja asui myös perheineen pitkään ulkomailla, eli hänellekään ei kannata osoittaa viestejä Ruotsin hovin kautta.
– Jokaisella työtä tekevällä kuninkaallisella on oma toimisto siinä palatsissa missä he asuvat: esimerkiksi Charlesilla ja Camillalla se on Buckinghamin palatsissa, prinssi Williamilla Kensingtonin palatsissa. Se viesti sitten osoitetaan siihen palatsiin, missä tämä kyseinen henkilö asustaa Lontoossa ja sitten vielä erikseen tietysti osoitetaan, että kenelle siellä se viesti on tarkoitettu.
Lue myös: Kuningas Charlesin joulupuheessa piilotettu viesti – osoitti hienovaraisesti voimakkaan kantansa
Postit jaetaan kuninkaallisen perheen jäsenille joka päivä – kun ne ovat ensin käyneet läpivalkaisussa. Jaatinen painottaakin, ettei lähtökohtaisesti kuninkaallisille kannata yrittää lähettää minkäänlaisia lahjoja.
Jaatinen kertoo itse miettineensä viestinsä Charlesille tarkkaan.
– Koska tietää, että Camilla on hänelle se herkkä kohta, niin muotoilin sen jotenkin niin, että "toivotan Teille ja vaimollenne lämpimät onnittelut" -tyyppisesti.
Kirjailija itse kuvailee paluupostina saamaansa korttia ja sen tekstiä hieman "huvittavankin ympäripyöreäksi".
– Heidän ei tarvitse niin välittää siitä, mitä sanamuotoja heitä muistanut ihminen on käyttänyt, kirjailija miettii.
Kortti on allekirjoitettu käsin kuningas Charlesin nimissä, mutta Jaatinen pysyy kuitenkin varovaisen epäileväisenä sen suhteen, kuka sen on oikeasti kynäillyt.
– Vanhalla kuningattarella Elisabetillahan oli useampi näitä hovineitoja ja -rouvia, jotka toimivat tavallaan hänen assistentteinaan ja olivat opetelleet hänen nimikirjoituksensa nopeasti vetäisemään. Se oli ihan osa sitä päivän duunia.
Nykyinen kuningatar Camilla allekirjoittaa Jaatisen käsityksen mukaan ainakin osan hänen nimissään lähtevistä posteista itse.
Ja vaikka Elisabet ei välttämättä itse allekirjoittanut aina omissa nimissään lähetettyjä kiitosviestejä, harmittelee Jaatinen nyt sitä, ettei itse lähettänyt viestiä kuningattarelle tämän vielä eläessä. Kuningatar Elisabet menehtyi 96-vuotiaana syyskuussa 2022.
– Olisihan se ollut hienoa saada Elisabetiltakin kiitoskortti.
Charlesilta tullut kortti ei Jaatisen mukaan päädy hänen kotonaan millekään erityiselle kunniapaikalle.
– Minulla on kaikkea tuohon liittyvää sälää, niin se päätyy myös sinne omaan laatikkoonsa, Jaatinen naurahtaa.