Saudi-Arabia hakee kuolemantuomiota viidelle aktivistille – joukossa ensimmäistä kerta myös nainen

0:42img
Julkaistu 22.08.2018 23:00
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Saudi-Arabiassa yleinen syyttäjä hakee kuolemantuomiota viidelle ihmisoikeusaktivistille salamyhkäisessä terrorismi-oikeudenkäynnissä, uutisoi The Guardian. Asiasta on kertonut Human Rights Watch -järjestö, joka tarkkailee maailman ihmisoikeustilannetta.

Video: Suomalainen Aino lähti Saudi-Arabiaan töihin hyvän palkan ja kokemusten perässä.

Poliittisten vankien joukossa on Israa al-Ghomgham, joka olisi tuomion saadessaan ensimmäinen nainen, joka on saanut kuolemanrangaistuksen Saudi-Arabiassa ihmisoikeustehtävissä toimimisesta. 

Häntä syytetään muun muassa protestiin yllytyksestä ja moraalisen tuen antamisesta mellakoitsijoille.

– Jokainen teloitustapaus on kamala, mutta kuolemanrangaistuksen hakeminen Israa al-Ghomghamin tapaisille aktivisteille, joita ei edes syytetä väkivaltaisesta käytöksestä, on hirvittävää, sanoo Lähi-idän asioiden esimies Sarah Leah Whitson Human Rights Watchista.

Lontoosta käsin toimiva saudi-aktivistiryhmä tiedotti Ghoghamin tapauksesta tällä viikolla. Aktivistit kertovat, että oikeudenkäynti jatkuu yhä ja kumosivat sosiaalisessa mediassa olleet väitteet, joiden mukaan poliittiset vangit olisi jo teloitettu. 

Ghomgham on kuuluisa shiia-muslimiaktivisti, joka muun muassa kuvasi massamielenosoitukset Saudi-Arabiassa vuonna 2011. Hänet ja hänen miehensä vangittiin vuonna 2015.

Useita vangittuja uuden prinssin aikana

Itsevaltaisessa Saudi-Arabiassa julkiset mielenosoitukset ja poliittiset puolueet on kielletty. Maassa on viime vuosina tehty useita uudistuksia kruununprinssi Mohammed bin Salmanin alaisuudessa.

Muutoksia vastustavia on rangaistu. Muun muassa kymmeniä pappeja, älykköjä ja aktivisteja on vangittu vuoden aikana. Vangittujen joukossa on muun muassa ollut nainen, joka oli kampanjoinut naisten oikeudesta ajaa autolla. Saudi-Arabiassa naisia koskenut, 40 vuotta voimassa ollut ajokielto päättyi kesäkuussa.

Lisäksi kuninkaallisia, ministereitä ja bisnesmiehiä vangittiin viime marraskuussa ja syytettiin korruptiosta. Suurin osa poliittisista vangeista kuitenkin vapautettiin.

Maan itäinen provinssi on ollut rauhaton ja ajoittain hyökkäysten kohteena jo vuosia. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat