Osa Saudi-Arabian teloittamista miehistä oli syyttömiä – heidät pakotettiin tunnustuksiin

3:16img
Saudi-Arabia teloitti 37 ihmistä
Julkaistu 26.04.2019 16:20
Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Uutiskanavan mukaan osa 37 teloitetusta miehestä oli täysin viattomia ja yksi jopa ristiinnaulittiin teloituksen jälkeen.

Maailman ahkerimpiin kuolemantuomion täytäntöönpanijoihin kuuluva Saudi-Arabiaa kertoi alkuviikosta teloittaneensa 37 miestä, joka on suurin joukkoteloitus sitten vuoden 2016, jolloin 47 tuomittua menetti henkensä.

CNN:n näkemien asiakirjojen mukaan tuoreimmissa teloituksissa osa tuomioon johtaneista syytteistä oli tekaistuja ja tunnustukset olivat kirjanneet samat henkilöt, jotka olivat myös kiduttaneet tuomittuja. Edes vakuutukset uskollisuudesta kuningashuoneelle eivät auttaneet. Kolme tuomituista oli syyttennoston hetkellä alaikäisiä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vahvistanut osan tapauksista.

Shiat tähtäimessä

Kaikkiaan 25:llä tuomituista oli yhteyksiä shialaiseen islamiin, mikä on sunnijohtoisessa Saudi-Arabiassa lähtökohteisesti epäilyttävää. Heistä 11 sai tuomion vakoilusta Iraninlle, joka on Saudi-Arabialle vihollismaa, ja 14, suurin osa shioja, sai tuomion "terroristisolun" muodostamisessa shiavähemmistön kaupungissa Awamiyassa.

Kaupungin uskonnollinen johtaja, sheikki Nimr al-Nimr, teloitettiin jo kolme vuotta sitten. Viranomaisille "terroristisolu"-epäily johtaa suoraan tuomioon, vaikka siihen liityisikin epäilyttäväksi uumoilluilla keinoilla saatu tunnustus.

Yksi heistä, 27-vuotias Munis al-Adam, ei olisi edes pystynyt kirjoittamaan tunnustustaan, koska oli osittain kuuro ja sokea. Toinen, Hussein Mohammed al-Musallam, vetosi turhaan vankilasairaalan asiakirjoihin, joiden mukaan vangilta oli murtunut jalka, olkaluu ja nenä kuulusteluissa.

Raha ei välitä

Kuruununprinssi Mohammed bin Salman on nitistänyt kovin ottein toisinajattelijoina pitämiään valtaantulonsa jälkeen neljän vuoden kuluessa ja toimittaja Jamal Khanhoggin murha Istanbulissa oli ilmeisesti vain näkyvin toimenpide.

Saudijohto on yrittänyt minimoida haitat maan taloudelle ja on suurelta osin onnistunutkin: amerikkalaissijoittajien mielenkiinto ja talousyhteistyö on jatkunut. Kahshoggin murhan jälkeen saudeja paheksuttiin hetken aikaa, ja kruununprinssin kansainvälinen sijoituskonferenssi kärsi vaikuttajapaosta.

Nyt Riadissa on jälleen konferenssi, ja paikalla ovat suurnimet, kuten JPMorganin toimialajohtaja Daniel Pinto, HSBC:n pääjohtaja John Flint ja BlackRockin pääjohtaja Larry Fink. CNN:n kommenttipyyntöihin ei vastattu.

Tuoreimmat aiheesta

Saudi-Arabia