Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on keskustellut Turkin kanssa Suomen ja Ruotsin jäsenhakemusten tiimoilta. Stoltenberg kirjoitti lauantaina Twitterissä, että puhelussa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa keskityttiin Naton jäsenyyspolitiikkaan.
Stoltenberg sanoi olleensa samaa mieltä siitä, että jäsenmaiden turvallisuushuolet on otettava huomioon. Pääsihteerin mukaan keskusteluja on jatkettava, jotta ratkaisu löytyy.
Myös Presidentti Sauli Niinistö kertoi käyneensä tänään puhelinkeskustelun presidentti Erdoganin kanssa. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.
Twitterissä Niinistö kuvasi keskustelua "avoimeksi ja suoraksi". Presidentit myös sopivat, että tiivis dialogi Suomen ja Turkin välillä jatkuu.Presidentit keskustelivat Suomen Nato-jäsenyydestä, koko euroatlanttisen alueen turvallisuudesta ja terrorismin vastaisesta taistelusta. Niinistö toteaa, että Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa.Niinistö totesi presidentti Erdoganille myös, että Nato-liittolaisina Suomi ja Turkki sitoutuvat toistensa turvallisuuteen ja kahdenvälinen suhde siten vahvistuu.
Erdogan puhui myös Ruotsin pääministerin kanssa
Turkki on ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erdogan on syyttänyt maita muun muassa "terroristien majoittamisesta" viitaten muun muassa kurdien sissijärjestö PKK:hon.
Tarkat vaatimukset siitä, mitä Turkki Suomelta ja Ruotsilta haluaa, ovat vaihdelleet niin maan johdossa kuin Turkin hallintoa lähellä olevassa mediassa. Erdogan on kertonut tänään keskustelleensa puhelimessa myös Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa.
Turkkilaismedian ja uutistoimisto AFP:n mukaan Erdogan kehotti Ruotsia lopettamaan "terroriryhmien tukemisen". CNN Türkin mukaan Erdogan oli kuitenkin myös ilmaissut, että Turkki on tähän asti aina tukenut Naton avoimien ovien politiikkaa.Turkin syytökset "terrorismin tukemisesta" ovat kohdistuneet pääsääntöisesti Suomea enemmän Ruotsiin.
Miksi Turkki viivyttää Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia? Asiantuntija haastattelussa:
10:41
Lue myös: Turkki on ollut Natolle vaikea kumppani jo vuosia – nyt se teki itsestään entistä hankalamman kiristämällä Natoa: "Epäluotettava vaikutelma"
Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.05. kello 18.00