Suomen ja Venäjän presidentit tapaavat toisensa perjantaina Moskovassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Venäjälle ja tapaa maan presidentin Vladimir Putinin Moskovassa perjantaina työvierailuna.
Vierailusta kertoo Tasavallan presidentin kanslian viestintäpäällikkö Jouni Mölsä. Niinistön Moskovan-vierailu kävi ilmi presidentin ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin tiedotustilaisuuden jälkeen.
Stoltenberg sanoi tilaisuudessa, että Suomen keskusteluyhteys Venäjän kanssa voi auttaa myös Naton suhteissa Venäjään.
Presidentti Niinistö ja presidentti Putin käyvät viralliset keskustelut Kremlissä. Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi keskustelunaiheina ovat alueelliset ja kansainväliset kysymykset.
Presidentit tapasivat edellisen kerran 21. elokuuta 2019 presidentti Putinin vieraillessa Suomessa.
Lue myös: Mitä jos Suomeen hyökättäisiin? Naton pääsihteeri teki lehdistötilaisuudessa selväksi Suomen ja jäsenmaan eron
2:08
Läheiset kumppanit jopa aiempaa tärkeämpiä
Stoltenbergin mukaan Naton läheiset kumppanit, kuten Suomi, ovat myös sotilasliiton tulossa olevassa uudessa strategiassa tärkeitä, jopa aiempaa tärkeämpiä. Hän ei kuitenkaan voinut vielä avata strategian sisältöä.
Natolla on käynnissä toimintaansa ohjaavan asiakirjan päivittäminen, joka on määrä hyväksyä ensi kesän huippukokouksessa Madridissa.
Nykyinen ohjausasiakirja on vuodelta 2010, eikä siinä puhuta Stoltenbergin mukaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta tai Kiinan aiheuttamista haasteista mitään.
– Naton ovi pysyy auki Suomelle, mutta Suomi itse päättää ja me kunnioitamme päätöstä, hän vastasi kysymykseen siitä, pitääkö Nato ovet auki Suomelle myös uuden strategiansa jälkeen.
Stoltenbergin kanssa Suomessa vierailee maanantaina ja tiistaina Naton jäsenmaiden suurlähettiläistä koostuva Pohjois-Atlantin neuvosto, joka on Naton korkein päättävä elin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun neuvosto vierailee Suomessa.
Vieraat tapaavat laajasti Suomen turvallisuuspoliittista johtoa. Suomesta Stoltenberg ja neuvosto jatkavat matkaansa tiistaina Ruotsiin, joka Suomen tapaan on Naton keskeisiä kumppaneita.
Klo 13.50: Artikkelia päivitetty toisella kappaleella.