Presidentti Sauli Niinistö tapaa venäläisen virkaveljensä Vladimir Putinin Moskovassa tänään. Edellisen kerran presidentit tapasivat elokuussa 2019, kun Putin vieraili Suomessa.
Tänään presidentit käyvät viralliset keskustelut Kremlissä. Maiden kahdenvälisten suhteiden lisäksi keskustelunaiheina ovat alueelliset ja kansainväliset kysymykset.
Ennakkoon on arveltu, että keskusteluissa nousevat todennäköisesti esille sotilasliitto Naton ja Venäjän kireät suhteet sekä Afganistanin tilanne.
Yksi mahdollinen keskustelunaihe saattaa olla myös venäläistaustainen Fennovoiman ydinvoimalahanke. Hanke on ollut viime päivinä otsikoissa muun muassa sen jälkeen, kun STT kertoi, että Suomen puolustusministeriö haluaa Fennovoiman ydinvoimalasta laadittavaksi riskianalyysin. Ministeriö on esittänyt, että analyysilla täydennetään voimalan vaatimaa rakentamislupapäätöstä.
Venäläinen valtionyhtiö Rosatom on tytäryhtiöidensä kautta Fennovoiman osaomistaja ja laitostoimittaja.
Lue myös: Naton ja Venäjän heikkenevät välit ja Fennovoiman riskianalyysi: Niinistön ja Putinin tapaamisen asialistalle on paljon tarjokkaita
Nato-tapaaminen järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran, tätä se tarkoittaa poliittisesti: "Yksi viesti menee Moskovaan – toinen Brysseliin"
Ulkopoliittisella johdolla paljon kansainvälisiä tapaamisia
Niinistön Moskovan-vierailun alla Suomen ulkopoliittisella johdolla on ollut poikkeuksellisen paljon tärkeitä kansainvälisiä tapaamisia.
Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin ulkopoliittinen johto tapasi maanantaina Helsingissä. Tämän lisäksi Niinistö tapasi tiistaina Helsingissä Viron presidentin Alar Karisin ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Norjan Tromssassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan tapasi Berliinin-vierailullaan Saksan väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin ja tämän todennäköisen seuraajan, sosiaalidemokraattien liittokansleriehdokkaan Olaf Scholzin.
Lue myös: Viron uusi presidentti tapasi Niinistön: Olisimme iloisia, jos Suomesta tulisi Naton jäsen
Tästä syystä Sanna Marinin Berliinin-vierailu osuu erinomaiseen ajankohtaan – Saksan uusi hallitus muodostumassa ennätysajassa
Mitä jos Suomeen hyökättäisiin? Naton pääsihteeri teki lehdistötilaisuudessa selväksi Suomen ja jäsenmaan eron
2:08