SDP on nostanut puolueen kunta- ja vaaliohjelman kärkeen hoitotakuun ja koulujen ryhmäkoot.
Tänään julkaistussa ohjelmassa puolue vaatii, että hyvinvointialueet toteuttaisivat kahden viikon hoitotakuuta hallituksen määrittelemän kolmen kuukauden sijaan.
– Meillä ei ole varaa pitää ihmisiä hoitojonoissa kolmea kuukautta, jos haluamme huolehtia ihmisten terveydestä ja työkyvystä sekä hillitä sosiaali- ja terveysmenojen kasvua. Jokaisen suomalaisen on päästävä hoitoon, kun hoitoa tarvitaan, enintään kahdessa viikossa, puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo tiedotteessa.
Koulujen oppimisen laatua puolue parantaisi muun muassa ryhmäkokoja pienentämällä.
– Etenkin alakoulussa tavoitteena tulisi olla ryhmäkokojen pienentäminen, jotta opettajilla jää enemmän aikaa jokaisen oppilaan huomioimiseen ja oppimistulokset saadaan käännettyä nousuun, varapuheenjohtaja Nasima Razmyar sanoo.
Vaaliohjelmassa linjataan lisäksi, että nuorten hyvinvointia tuettaisiin esimerkiksi aloittamalla yläkoululaisten koulupäivä kello yhdeksältä.
– Aloittamalla koulupäivä yläkoulussa vasta kello 9 voidaan tukea nuorten jaksamista ja vähentää väsymystä, ohjelmassa todetaan.
Lue myös: Lindtman povaa SDP:lle vaalivoittoa selvästä syystä
Alijäämien maksuun joustoa, ei maakuntaverolle
Demareiden mukaan hyvinvointialueiden alijäämien kattamisvelvollisuutta olisi pidennettävä, jotta hyvinvointialueilla on mahdollisuus kehittää toimintaansa ilman lyhytnäköisiä ja palveluita vaarantavia leikkauksia. Maakuntaveroa puolue ei sen sijaan näe ajankohtaiseksi.
– Kustannusten kasvun hillitsemiseksi kunnissa ja hyvinvointialueilla on tehtävä asioita paremmin ja tehokkaammin, ohjelmassa sanotaan.
Ohjelman mukaan kunnissa on varmistettava, että myös pienillä yrityksillä on edellytykset menestyä tarjouskilpailuissa muun muassa joustavoittamalla kilpailutusten vaatimuksia esimerkiksi liikevaihdon osalta tai pilkkomalla kilpailutukset pienempiin osiin.
Vuokratyövoiman käyttöön SDP haluaa hintakattojärjestelmän. Vuokratyössä se haluaisi käytettävän ensisijaisesti hyvinvointialueiden itse hallinnoimia henkilöstöpalveluyrityksiä.
Vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen puolue haluaisi seitsemään työntekijään kymmentä ikääntynyttä kohden, jotta hoivan laatu ei heikkene ja työntekijöiden kuormitus kasva. Omaishoidon kriteerit puolue vaatii yhdenmukaistettavan koko maassa.
Ostopalveluissa pitäisi vaaliohjelman mukaan laajemmin hyödyntää vaikuttavuuteen perustuvaa mallia. Esimerkiksi ostopalveluina tuotetuissa työllisyyspalveluissa olisi SDP:n mukaan siirryttävä suuntaan, jossa suoritteiden sijaan maksetaan vaikuttavuudesta.