SDP esittää vaihtoehtobudjetissaan, että pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkkeensaajien sekä työttömien verotusta kevennetään. Samalla puolue laajentaisi veropohjaa finanssisektorin suuntaan. SDP pitää finanssialaa aliverotettuna.
SDP haluaa, että kipeimmät pienituloisiin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset perutaan. Lisäksi pienituloisten eläkeläisten toimeentuloa vahvistettaisiin erityisellä paketilla.
– Veropolitiikkamme keskeisenä tavoitteena on oikeudenmukainen sekä kasvua ja työllisyyttä tukeva verojärjestelmä, jossa verojen maksaminen perustuu maksukykyyn. Verotusta pitää korjata siihen suuntaan, että omalla työllään tulee toimeen ja voi elättää perheensä, SDP vaatii.
Työllisyyden tukemiseksi pitkällä aikavälillä SDP esittää oppivelvollisuuden pidentämistä, varhaiskasvatuksen uudistamista, korkeakoulutuksen määrän lisäämistä ja koulutustason nostamista. Listalla on myös aktiivisen työvoimapolitiikan merkittävä tehostaminen ja sen resurssien lisääminen.
Talouskasvu perustuu tuottavuuden kasvuun
Talouskasvu perustuu puolueen mukaan ennen kaikkea tuottavuuden kasvuun. Sen ytimessä ovat korkea osaaminen ja koulutettu väestö, panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä aktiivinen, uudistumista tukeva elinkeinopolitiikka.
– SDP:n vaihtoehto korjaa hallituksen politiikan yhden räikeimmän epäkohdan eli satojen miljoonien eurojen leikkaukset koulutuksesta.
SDP:n mukaan vaihtoehtobudjetti merkitsee sitä, että valtio joutuisi ottamaan vähemmän velkaa kuin hallitus ottaa.