SDP julkaisi tänään vero-ohjelmansa. Sekä puolueen puheenjohtaja Antti Rinne että SDP:n verotyöryhmän puheenjohtaja Timo Harakka painottivat, että kyse on periaateohjelmasta eikä mistään vaaliohjelmasta. Suunta on kuitenkin selkeä.
– Omistusta verotettaisiin hieman enemmän, ja toisaalta ansiotulosta ja kulutusta verotettaisiin hieman vähemmän kuin tällä hetkellä, kertoo Antti Rinne.
Aktian pääekonomisti Heidi Schauman ei löydä juurikaan yllätyksiä SDP:n vero-ohjelmasta.
– Sanoisin että tämä oli hyvä demariavaus. Vahvasti ideologinen ohjelma, joka kertoo mitä demarit haluavat, ja tämä on varmasti hyvä keskustelunavaus myös muille puolueille, että muutkin yrittävät hahmottaa, että miltä he haluavat Suomen näyttävän 15 vuoden kuluttua, sanoo Schauman.
Schauman kaipaa kuitenkin enemmän arvioita siitä, mitä vaikutuksia vero-ohjelmasta seuraa. SDP ehdottaa muun muassa viiden prosentin lähdeveroa kaikille institutionaalisten sijoittajien ja muiden osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen osingoille.
Antti Rinteen mukaan tällä tavalla halutaan saada ulkomaiset sijoittajat verotuksen alle. Tästä seuraa kuitenkin myös, että kotimaiset yhteishyödylliset yhdistykset joutuvat maksamaan veroa tulevaisuudessa. Rinteen mukaan niitä voidaan kompensoida, jos tarvetta on.
– Meillä kyllä todetaan myös vero-ohjelmassa, että haluamme varmistaa, että kansalaisyhteiskunta voi toimia näissä olosuhteissa. Jos se johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin, niin kyllä löydetään ratkaisu kompensointiin, Rinne jatkaa.
Schaumanin mielestä SDP:n ehdotettu listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotus täytyy myös tutkia perin pohjin.
– Tämäkin on hyvin monimutkainen asia, ihan niin kuin tämä kokonaispaketti. Tässä on hyvin paljon, mitä liittyy yrityksiin ja rahoitusalaan. Nämä ovat asioista joita kannattaa tutkia hyvin tarkasti ennen kuin viedään eteenpäin: mitkä ovat nämä mahdolliset kielteiset vaikutukset, ja mitkä myönteiset vaikutukset ovat, Schauman painottaa.
SDP:n ehdottaman työtulotuki pienituloisille saa sen sijaan Schaumanilta kiitosta. SDP haluaa tällä tavalla kannustaa pienituloisia hakemaan matalapalkkaista työtä. Timo Harakan mukaan tavoitteena on, että alle 15 000 euroa vuodessa ansainneella voisi jopa olla suurempi nettopalkka kuin bruttopalkka tämän myötä. Työtulotuen avulla porrastettaisiin sosiaalivakuutusmaksuja ja jopa poistettaisiin pienituloisimmilta
– Silloin houkuttelevaisuus ottaa vastaan pienipalkkaistakin työtä kasvaisi. Kannustetaan ihmisiä ottamaan vastaan pienipalkkaista työtä, saadaan työllisyys kasvuun, ja sillä tavalla kasvu myös kestävälle pohjalle.
Heidi Schaumanin mukaan tämä on hyvä avaus, vaikkakin taas herää kysymys kustannuksista.
– Tämähän on Suomessa iso ongelma, että on kannustinloukkoja hyvin matalapalkkaisten alueella. Tämän eteen kannattaakin tehdä töitä ja etsiä ratkaisuja. Tämä voisi olla yksi ratkaisu. Ehkä isoin kysymys on, että mikä se hintalappu on, kysyy Schauman.
SDP arvioi vero-ohjelmassaan, että hintalappu työtulotuelle on reilut 300 miljoonaa euroa vuodessa.