SDP:n tuoreen puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallitus yrittää työmarkkinamuutoksilla kääntää kelloa taaksepäin.
– Tässä ei ole kyse uudistamisesta, oppositiojohtaja sanoo.
Lindtmanin mukaan hallitus haluaa heikentää työttömyysturvaa, sallia perusteettomat pätkätyöt ja tuoda "sairaussakot". Lindtmanin mukaan hallitus heikentää esimerkiksi naisvaltaisten alojen mahdollisuutta parantaa omaa asemaansa puuttumalla valtakunnansovittelijan lakisääteiseen työhön.
Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kesällä julkistamaan hallitusohjelmaan on kirjattu, että palkantarkastusten yleistä linjaa ei voida ylittää sovittelijan sovintoehdotuksella. Lisäksi jatkossa ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi palkaton, ellei työehto- tai työsopimuksessa ole toisin sovittu. Hallitus on lisäksi päättänyt muuttaa lakia niin, että jatkossa määräaikainen työsopimus voitaisiin solmia vuodeksi ilman perustetta.
Lue myös: Antti Lindtmanilta tuki rikoksista tuomitulle puoluesihteeri Näkkäläjärvelle: "Kaikkien elämästä löytyy aina jotain"
– Hallitus tietää, että nämä eivät tule menestymään tai hallitus tietää, että näille on vaikea saada suomalaisten luottamusta, joten lakko-oikeutta halutaan rajoittaa, Lindtman sanoo.
Hallitus haluaa rajoittaa poliittisia lakkoja. Tarkoituksena on rajoittaa poliittisen työtaisteluoikeuden käyttöä enintään yhden vuorokauden mittaisiin mielenilmaisuihin.
– Tämä on paketti, joka toteutuessaan ei tuo mitään hyvää työmarkkinoille, vaan jännitteitä ja riitaa.
Jopa päinvastaisia vaikutuksia
Työmarkkinaheikennyksille on Lindtmanin mukaan yhteistä se, että ne eivät vahvista julkista taloutta.
– aikutukset saattavat olla jopa päinvastaisia esimerkiksi tämän sairaussakon osalta.
Lue myös: SDP:n Antti Lindtman piti linjapuheensa – "Rasismi on repinyt avohaavaa Suomen sieluun"
Hänen on vaikea ymmärtää, että hallitus lähtee näin voimakkaasti epävarmuutta ja epäluottamusta luoviin heikennyksiin tilanteessa, jossa on julkisen talouden haasteita.
Hallitus on puolestaan todennut, että se tähtää julkisen talouden vahvistamiseen tekemällä työnteosta kannattavampaa.