SDP tavoittelee ykköspaikkaa kevään alue- ja kuntavaaleissa

SDP:n vaaliteemoissa korostuvat arjen teemat.

Eduskunnassa oppositiossa oleva SDP tavoittelee kärkisijaa kevään alue- ja kuntavaaleissa. Tavoitteesta kertoi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman Kokkolassa, jossa SDP:n puoluevaltuusto kokousti viikonloppuna.

Tänä syksynä SDP on jälleen ohittanut gallupsuosiossa kokoomuksen. Lindtman näkee, että ihmiset hakevat oikeudenmukaisempaa vaihtoehtoa hallituksen politiikalle.

– SDP nähdään ihmisten parissa päävaihtoehtona hallitukselle. Siinä se on, kuvailee Lindtman STT:lle syytä gallupmenestyksen takana.

Valtakunnallisesti kokoomus on voittanut kaikki kuntavaalit vuodesta 2008 lähtien.

– Meidän tavoite on kahdenkymmenen vuoden jälkeen nousta uudelleen ykköspaikalle.

SDP oli kuntavaalien ykkönen viimeksi vuonna 2004.

Alue- ja kuntavaaleissa puolueille on tärkeää saada laaja joukko ehdokkaita ympäri Suomen. Lindtmanin mukaan aluevaalien ehdokashankinnassa ollaan selkeästi edellä verrattuna tilanteeseen ennen ensimmäisiä aluevaaleja vuonna 2022.

– Tämän syksyn aikana on yhä enenevässä määrin tullut uusia ihmisiä kolkuttelemaan, että pääsisikö ehdolle. Monien uusien ehdokkaiden motiivina tuntuu olevan huoli ennen kaikkea terveyspalveluista, mutta myös huoli lasten ja nuorten tilanteesta.

Tavoite on täydet listat, eli noin 1 700 ehdokasta.

Nyt aluevaalit järjestetään yhtä aikaa kuntavaalien kanssa 13. huhtikuuta. Kuntavaaleissa SDP yrittää saada enemmän ehdokkaita kuin vuonna 2021.

– Uskon, että siihen on mahdollista päästä.

Arjen teemat kärjessä

SDP:n vaaliteemoissa korostuvat arjen teemat. Ykkösenä on hoitoon pääsy sosiaali- ja terveyspalveluissa ja toisena lasten ja nuorten hyvinvointi.

– Ja täytyy muistaa, että vaivat eivät parane ilman osaavaa ja hyvinvoivaa henkilöstöä. Lapset ja nuoret eivät opi ilman motivoituneita opettajia kouluissa.

Myös työmarkkinakysymykset nousevat esiin. Lindtman näkee, että eduskunnan käsittelyssä oleva esitys vientivetoisesta palkkamallista heikentää hyvinvointialueiden ja kuntien houkuttelevuutta työnantajana.

Lailla hallitus haluaa vahvistaa käytäntöä, jossa muut alat eivät ylitä viennille tärkeiden teollisuudenalojen palkankorotuksia. Oppositio on syyttänyt hallitusta etenkin naisvaltaisten alojen ajamisesta ikuiseen palkkakuoppaan.

– Viisas hallitus perääntyisi, koska se (lakiesitys) koskee paitsi opettajia ja hoitajia, myös tarjoilijoita, rakentajia, poliiseja ja kuljettajia, erittäin laajaa joukkoa.

Pyrkyä pormestarikisoissa

Joissain kaupungeissa valitaan kuntavaaleissa myös pormestari, ja käytännössä pormestari tulee kuntavaalien suurimmasta puolueesta.

Lindtman näkee, että kevään vaaleissa SDP voisi päihittää kokoomuksen Tampereella, ja Helsingissäkin voisi olla historiallinen sauma kammeta kokoomus suurimman puolueen paikalta.

– Kyllä tämä mahdollisuus on Helsingissä olemassa, Lindtman uskoo.

SDP:n pormestariehdokas on kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.). Aiemmin Helsingin apulaispormestarina toiminut Nasima Razmyar (sd.) on myös ehdolla Helsingissä.

Helsingissä kokoomus on ollut pitkään ehdoton ykkönen kannoillaan vihreät. Kokoomuksen pormestariehdokas on Daniel Sazonov. Tällä viikolla selvisi, ettei presidentinvaaleissa suosioita kerännyt kansanedustaja Pekka Haavisto lähde vihreiden pormestariehdokkaaksi kuntavaaleihin.

Tampereella SDP ja kokoomus ovat olleet pitkään kaksi suurinta. Vuonna 2021 pormestarikisa ratkesi lopulta vain 15 äänen erolla kokoomuksen eduksi.

– Meidän tavoitteemme on olla Tampereella selkeä ykkönen.

Lue myös:

    Uusimmat