MTV:n Pöllöraadissa pohdittiin, mikä selittää SDP:n kovan tuloksen Helsingissä tuoreimmassa kuntavaalimittauksessa.
Kuntavaalimittauksen mukaan SDP vaikuttaisi olevan hyvissä asemissa Helsingin alueella. Mittauksen mukaan SDP johtaa 24,6 prosentin osuudella, toisena on kokoomus 23,7 prosentin osuudella ja vihreät kolmantena 15,1 prosentin osuudella.
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA:n pääsihteeri Rosa Meriläisen tuloksessa näkyy se, että koulutettujen keski-ikäisten naisten näkökulmasta demarit on tällä hetkellä todella äänestettävä puolue.
– He näyttäytyvät vaihtoehtona ja varmaan tuovat tiettyä vakauden tuntua myös, Meriläinen pohtii SDP:stä.
Lue myös: Gallup: Helsingin voimasuhteet menossa rajusti uusiksi
Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki on samoilla linjoilla:
– Demarit ovat saaneet hyvin koulutettuja, siis hyvin tienaavia äänestäjiä taakseen – ainakin näissä gallupeissa.
Ristamäki arvelee, että SDP pystyy houkuttelemaan porvareitakin hieman taakseen.
MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Jaakko Loikkanen toteaa, että jos tällä tuloksella tultaisiin vaaleissa maaliin, niin kyseessä olisi SDP:lle jopa kymmenen prosenttiyksikköä parempi tulos kuin viime vaaleissa Helsingissä.
– Jos katsoo mittauksia, niin varmaan kokoomuksessa ja vihreissä mietitään, että mitä tässä tehdään ennen ensi tiistaita, kun ehdokasasettelu päättyy. Pystytäänkö vielä joku ässä kaivamaan hihasta varsinkin kokoomuksesta, millä ne varmistavat, että tulevat ykköseksi maaliin Helsingissä, Loikkanen kysyy.
"Kokoomukselta puuttuvat kärkiehdokkaat Helsingissä"
Ristamäki sanoo, että SDP:n ykkösasema valtakunnallisissa gallupeissa heijastuu myös Helsingin tilanteeseen. Ristamäki näkee myös demarien kärkikilpailijalla kiperän ongelman: kokoomuksen ehdokkaista Helsingissä puuttuu nyt terävin kärki.
– Jos kokoomuksen pormestariehdokas on Daniel Sazonov – no kuka tuntee Daniel Sazonovin – aika harva, Ristamäki sanoo.
Ristamäen mukaan kärkiehdokkaiden puutteen takia ulkoministeri Elina Valtosta on viimeiseen asti rukoiltu polvillaan.
– Mutta hän ei varmaan tule. Ja sitten on tietysti puhuttu [kokoomuksen europarlamentaarikoista] Aura Sallasta ja Mika Aaltolasta. Edelleen he kaipaisivat valovoimaisia ehdokkaita, Ristamäki toteaa.
Lue myös: Kuntaliitolta tärkeä muistutus poliitikoille vaalien kynnyksellä: "Älkää pilatko tätä mahdollisuutta riitelemällä"
Hyvinvointialueiden sote-kriisi painaa
Loikkanen huomauttaa, että demarit ovat lisäksi pitäneet sote-kriisiä vahvasti pinnalla.
– Pääministeri (Petteri Orpo) sanoo, että ei ole mitään kriisiä. Mutta jos ihmisten kokemus ja tunne on erilainen, niin se viesti ei oikein mene perille. Sitten taas SDP pystyy tässä profiloitumaan, Loikkanen kertoo.
Helsingin ulkopuolella vallitsevaa yleistä kuntavaalitilannetta taas määrittää Meriläisen mukaan se, että Suomen väestösuhde muuttuu koko ajan.
– Suuret ikäihmisten joukot päättävät sen, mikä on kuntien suunta. Siinä näkyy vaikka se, että koulutusteemat eivät meinaa nousta sitten millään, koska koulutus on kuitenkin nuorten teema, Meriläinen sanoo.
Ristamäki huomauttaa, että koulutuksen voisi ajatella olevan kuntavaalien ykkösteema, koska se on se mikä on kunnilla jäljellä, kun sote-asiat kuuluvat hyvinvointialueille.
Kokoomuslaiset ahkeria äänestäjiä
Ristamäki muistuttaa, että kokoomus voi luottaa siihen, että kokoomuslaiset ovat ahkeria äänestäjiä. Äänestysprosentin lasku suosii juurikin kokoomusta ja rokottaa puolestaan demareita.
Meriläisen mukaan kunta- ja aluevaaleissa on kiinnostava nähdä, mikä on keskustan kokonaistulos.
– Tässä se nyt ratkeaa lähteekö keskusta uudelleen nousuun, Meriläinen pohtii.