Seinäjoen romaniyhteisö järkyttynyt ammuskelusta sekä siitä levitetyistä vääristä tiedoista ja videoista – "Lapset kärsivät"

Lakeuden romanit ry:n varapuheenjohtaja Mikko Koivisto harmittelee MTV Uutisille Seinäjoen ammuskelun aiheuttamaa haittaa romaniyhteisölle.

Lauantain ainakin viisi ihmistä haavoittui luodeista Seinäjoella sijaitsevassa Härmän Häjy -ravintolassa. Heistä kolme loukkaantui vakavasti. Ravintolassa oli tulitaistelun aikaan kymmenittäin ihmisiä. 

Ampumavälikohtaus tapahtui lauantaina iltakymmenen jälkeen, kun kahden seurueen välille oli tullut riitaa.

Seinäjoen ammuskelusta epäillyillä kolmella henkilöllä on romanitausta. He ovat Suomen kansalaisia. Poliisi tutkii ravintola Härmän Häjyssä lauantaina käytyä tulitaistelua muun muassa tapon yrityksinä ja ampuma-aserikoksina. Rikosnimikkeet voivat vielä tarkentua tutkinnan edetessä.

Lakeuden romanit ry:n varapuheenjohtaja Mikko Koiviston mukaan tapahtumat ovat saaneet liikkeelle huhuja, joista täysin sivulliset ihmiset ovat joutuneet kärsimään. Hän kertoo esimerkkinä videon, jossa täysin tapahtumiin liittymättömien ihmisten on annettu sosiaalisessa mediassa ymmärtää olleen Seinäjoen ammuskelun osallisia.

– Facebookissa ja Tiktokissa on video, jossa käskytetään meikäläisiä, jotka eivät ole olleet tapahtuneeseen millään tavalla liittyneitä. Esimerkiksi sellainen video, jossa poliisi käskyttää kahta miestä, naisia ja tyttöjä, jotka ovat grillillä syömässä, vaikka ovat yli kilometrin päässä tapahtumapaikasta. 

Koivisto kertoo, että tapahtumat ovat puhuttaneet yhdistyksen jäsenien ja Etelä-Pohjanmaan asukkaiden keskuudessa. Kaikista eniten Koivisto kertoo olevansa pahoillaan haavoittuneen järjestyksenvalvojan puolesta. Hänen mukaansa tapahtumat ovat lisänneet vastakkainasettelua ja yleistyksiä.

Lapset sijaiskärsijöinä

Koivisto sanoo huhujen luovan väärinkäsityksiä ja ikäviä tilanteita. Hän toivookin, että sivulliset eivät joutuisi vihan kohteeksi ja kantaa huolta lapsista.

– Tämä nostattaa ihmisten tunteita. Nyt varsinkin, kun koulun alkamiseen ei ole pitkä aika ja lapset joutuvat kärsimään, kun muut oppilaat alkavat huutamaan ja nimittelevät. 

Koivisto harmittelee, miten usein yleistetään kokonainen ihmisryhmä toisten tekemisten perusteella.

Koivisto toteaa, että pienet lapset saavat usein syrjivästä käytöksestä mallin kotoaan.

– Pieni lapsi ei osaa lähteä ketään erottelemaan, jollei heitä kotoa valisteta. 

"Viina ei koskaan tuo hyvää mukanansa"

Koivisto sanoo paikkakuntalaisten joutuvan kärsimään ohikulkevien ulkopaikkakuntalaisten aiheuttamista tapahtumista, jotka leimaavat paikkakuntaa ja sen asukkaita.

Viikonloppuinen ammuskelu tapahtui Härmän Häjyt -nimisessä ravintolassa.

– Viina ei koskaan tuo hyvää mukanansa.

Koiviston mukaan viina ja huumeet ovat usein osallisina rikostapahtumiin.

– Etelä-Pohjanmaan romanit ovat todella pahoillaan järjestyksenvalvojan puolesta, että hän joutui tällaiseen tilanteeseen, Koivisto sanoo. 

Juttua muokattu ammuskelusta epäiltyjen vangitsemisen jälkeen: Kaikilla kolmella vangitulla on romanitaustaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat