Seitsemän kuolemansyntiä nykyajassa

Shutterstock
ShutterstockCopyright MTV Oyj/Shutterstock, 2010
Julkaistu 18.07.2010 20:00(Päivitetty 05.10.2011 13:40)

Katolisen kirkon opetuksen mukaan ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, kohtuuttomuus/mässäily ja irstaus ovat niin sanotut seitsemän kuolemansyntiä. Kirkon opissa kuolemansynnin käsite rakentuu Raamatun tulkintojen, mielipiteiden ja uskon varaan. Sellaisenaan kuolemansyntien listaa ei löydy Raamatusta eikä muistakaan uskonnollisista lähteistä.

Kuolemansyntien karmivan kuuloinen nimi merkitsee sitä, että nämä synnit voivat antavat kuolettavia iskuja käskyistä ja tarpeista suurimmalle eli rakkaudelle. Pahimmillaan ne voivat vahingoittaa ihmisen sielua, tukahduttaa yhteyden Jumalaan ja estää toimimasta Hänen käskyjensä mukaan.

Meidän individualismia korostavana aikanamme yksittäisten vältettävien tekojen luettelointi kuulostaa vieraalta. Vaikka nykyään onkin muotia kutsua mitä tahansa seitsenkohtaista listaa "sen ja sen asian seitsemäksi kuolemansynniksi", alkuperäisen listan kohdista löytyy vähän modernisoiden ajattelemisen aihetta nykyihmisellekin.

Shutterstock

Shutterstock

Pahan läsnäolo on myös hyvän poissaoloa

Kunkin kuolemansynnin voi ajatella olevan rikkomus tiettyä hyvää kohtaan. Tämä kipeästi tarvittava hyvä on poissa paitsi ihmisiltä itseltään, myös hänen lähimmäisiltään.

Dantella (1265 - 1321) kuolemansynnit olivat kaikki rikkomuksia rakkautta vastaan: ylpeys, kateus ja viha johtivat kieroutuneeseen rakkauteen, laiskuus riittämättömään rakkauteen, ja ahneus, kohtuuttomuus ja irstaus puolestaan tekivät rakkaudesta irvokkaan liioittelevaa ja tukahduttavaa. Myös nykymaailmamme ongelmien voi ajatella johtuvan tällaisesta rakkauden väärinkäytöstä.

Yksittäinen ihminen ei pysty muuttamaan maailmaan, mutta hän voi pyrkiä tekemään oikein murtamalla kuolemansyntien valtaa omassa elämässään. Näennäisen pienillä oikeilla valinnoilla voi joka päivä suojella jotakin korvaamattoman arvokasta omassa itsessään ja ihmisyydessään.

Listatuista, aina läsnä olevista kuolemansynneistä on pyrittävä eroon, vaikka vain hetkellisestikin, aina vain uudestaan ja aina mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Suuri askel ihmiselle, pieni ihmiskunnalle

Kun tutustut vieraaseen kulttuuriin - lukemalla, matkustamalla tai muulla tavoin - ja opettelet ymmärtämään sen arvoja, taistelet myös kuolemansynti ylpeyttä vastaan. Ylpeys näet yrittää karkottaa nöyryyden, jonka ansiosta ihminen voi suhtautua itseensä ja lähimmäisiinsä rehellisesti ja toimia sen mukaan. Tällaista ylpeyttä on myös (länsimaisen) ihmisen ajatus omasta ylivertaisuudestaan, jonka turvin saa riistää, kurittaa ja opastaa muita.

Shutterstock

Shutterstock

Jos vietät Älä osta mitään -päivää tuhansien suomalaisten tavoin, torjut samalla osaltasi kateuden kuolemansyntiä. Tämä synti hävittää ihmiseltä rakkauden ja synnyttää jatkuvan elintasokilpailun kierteen. Tavaran tarve ja tavaranhimo on loputon, yksi hankinta ilostuttaa yhä vähemmän aikaa, kun naapurilla on kuitenkin enemmän.

Se joka pyrkii tosissaan esimerkiksi hillitsemään kuohahtelevaa temperamenttiaan, voi hetkellisesti voittaa kuolemansynti vihan. Viha näe estää suhtautumasta lähimmäisiin ja heidän virheisiinsä oikeudenmukaisesti. Vihan vimmassa vastapuolen uhkaaminen nyrkein, asein tai peräti sodanjulistuksella alkaa tuntua oikealta. Lopputuloksena on silloin aina myös viattomien sivullisten kärsimys.

Kun haaveilet kultasi kainalossa tai suunnittelet tulevaisuutta koko perheen kesken, selätät (ironista kyllä!) myös laiskuuden kuolemansyntiä. Tämä johtuu siitä, että henkinen laiskuus sumentaa päämäärätietoisuuden, jonka avulla luodaan elämän tärkeysjärjestys.

Jos ei ole unelmia, kaikki alkaa olla samantekevää - nuorisotermein "Mitä välii?" Tämä riistää ihmiseltä arvokkuutta, sillä juuri kyky asettaa elämänarvot - ja halu asettaa ne tärkeysjärjestykseen - on eräs ihmisen eläimestä erottava piirre.

Reilun kaupan tuotteet ja kankainen kauppakassi uuden muovipussin sijaan auttavat torjumaan ahneuden kuolemansyntiä. Tällaista syntistä ahneutta on nykypäivänä esimerkiksi rajattoman talouskasvun tavoittelu, joka voi vaarantaa koko maapallon tulevaisuuden. Kierrätys ja kirpputorit kunniaan!

Sapuskaa ja salarakkaita vai unta ja apua?

Iso lasillinen vettä ennen jokaista ateriaa ja sänkyyn varttitunti tavallista aikaisemmin! Tämä resepti torjuu pieneltä mutta merkittävältä osaltaan kohtuuttomuuden kuolemansyntiä ihmisessä. Kohtuuttomuus tai mässäily - paitsi ruoan, myös esimerkiksi viihteen, seuraelämän tai julkisuuden suhteen - estää oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden toteutumisen maailmassa. Toinen puoli maapallosta elää yltäkylläisyydessä, toinen kovassa puutteessa.

Shutterstock

Ennen pitkää yhtälö käy kestämättömäksi. Viime aikoina on myös kovasti pohdittu sitä, mihin kaikkeen julkisuushakuisuuden nimissä on suostuttu. Kaiken pitäisi olla kaupan, hinnalla millä hyvänsä. Haluamme myös saada jatkuvia elämyksiä. Pelkäämme suvantopaikkoja ja pidämme parasta ystäväämme unta välttämättömänä pahana tai peräti vihollisena, joka estää nauttimasta mielenkiintoisten vaihtoehtojen tulvasta "täysipainoisesti".

Oletko luovuttanut verta tai lahjoittanut rahaa katastrofikeräykseen! Hyvä! Samalla olet menestyksekkäästi ponnistellut irstailun kuolemansyntiä vastaan. Kuolemansynti irstaudella ei tarkoiteta vain holtitonta, vastuutonta seksiä vaan myös esimerkiksi kaikenlaista hillitöntä, keinoista välittämätöntä oman edun tavoittelemista muiden kustannuksella.

Auttamalla toista hädässä olet kiinnittänyt huomiosi tärkeämpiin seikkoihin ja olet taas päässyt hieman lähemmäksi oikeaa ja hieman kauemmaksi väärästä.

Pienistä puroista syntyy iso virta.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle