Valvira selvittää seitsemän sairaanhoitopiiriin lakisääteisten hoitoon pääsyn rajojen rikkoutumisia.
Viranomainen kertoo MTV Uutisille, että yli lakisääteisen kuusi kuukautta hoitoa odottavia potilaita on nyt koko maassa paljon ja tilanne on hankala. Asiantuntija kantaa huolta hoitoon pääsystä ja erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuusvaikeuksista.
Koronasta johtuvaa hoitovelkaa ehdittiin jo hyvin purkaa, mutta nyt ilmassa on huolta. Valvira selvittää seitsemän sairaanhoitopiirin hoitoon pääsyn ongelmia kevään tietojen pohjalta. Niitä ovat HUS, Keski-Suomi, Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi.
Tosin Valvirasta todetaan, että koko maassa hoitoon pääsyn tilanne on loppuvuotta kohti pahentunut.
– Kyllä näin valitettavasti näin on. Viimeiset tiedot näyttävät sen, että on tosi paljon hoitoa odottavia. Erityisesti silmätautien hoitoon pääsy, kirurgian erityisalat, korva, nenä, kurkkutaudit ja sitten tänä ja viime vuonna erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, toteaa johtaja Helena Mönttinen Valvirasta.
Erikoisaloittain katsottuna pahimmillaan joka viides tai joka neljäs potilas odottaa yli lakisääteisen kuusi kuukautta. Syinä jonoihin on koronan lisäksi muun muassa henkilöstöpula ja väestön vanheneminen. Valvontaviranomainen ei ole tehnyt vielä ratkaisuja asiassa.
– Pyydämme sairaanhoitopiireiltä nyt ihan tarkat heidän omat selvityksensä ajantasaisista lukumäärätiedoista. Olemme erityisesti nyt pyytäneet, että minkälaiset suunnitelmat heillä on tämän hoitoon pääsyn saattamiseksi lain edellyttämälle tasolle. Osa selvityksistä on jo tullut.
"Tosi paljon hoidon tarve on kasvanut lapsilla ja nuorilla"
Tässä yllä kuva psykiatriasta. Moni lapsi ja nuori odottaa yli lakisääteisen kolme kuukautta mielenterveyspalveluihin pääsyä. Valviran tietojen mukaan Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Savossa joka viides tai peräti joka neljäs jonossa oleva lapsi ja nuori on odottanut mielenterveyspalveluihin yli lain rajan.
Aluehallintovirasto kertoo, että esimerkiksi Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä lapset joutuvat odottamaan hoitoon puoli vuotta ja nuoret peräti kymmenen kuukautta.
– Tosi paljon hoidon tarve on kasvanut. Se oli nähtävissä jo hieman ennen koronan alkuakin lapsilla ja nuorilla, Mönttinen kertoo.
Johtaja huomauttaa, että lain raja on enimmäisaika.
– Kun nämä hoitoon pääsyn ajat ovat tällaisia, niin ne ovat tietysti pahoja, koska laissa nämä ajat on säädetty ja siinä ajassa pitäisi päästä viimeistään. Mutta toki hoitoon pitäisi aina päästä kunkin henkilön terveydentilan edellyttämässä kohtuullisessa ajassa eli ei aina siellä enimmäisajassa.