Seksiä ja matematiikkaa

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 08.12.2015 13:21

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta (Gummerus 2015)

Olipas pitkästä aikaa ilo lukea lukijaystävällistä romaania, jossa juoni soljuu vauhdikkaasti tilanteesta toiseen. Melkeinpä voisi sanoa, että yhtään sivua en vaihtaisi pois. No, ehkä kuitenkin muutaman.

Aloitetaan maailmankaikkeudesta...

Mistä kaikki on alkanut ja onko kaikki päättymässä? Miksi Tasmanian pussihukka kuoli sukupuuttoon ja mikä merkitys sillä on meidän maailmallemme? Uhkaako ekokatastrofi Suomenlahdella? Lyhyesti sanottuna, onko millään mitään merkitystä ja miksi kaikella on merkitystä? Näitä kysymyksiä Seksistä ja matematiikasta -romaani pyörittelee samaan tyyliin kuin angstinen nuori pohtii maailmankaikkeuden olemusta.

Mutta kirjan aloitus on jostain ihan muualta, arkipäivästä. Koko tarina alkaa nimittäin kirjallisesti hienolla ja vakuuttavalla kuvauksella ennenaikaisesti alkavista kuukautisista aamun työmatkalla ilman että vessaa on lähistölläkään. Tämä jos mikä on hyvin käytännöllinen ongelma, mutta samalla siihen liittyy tietynlainen häpeä ja pelko siitä, että muut näkevät.

...jatketaan matematiikalla...

Kirjan päähenkilö Erika on matemaatikko - mutta ei kuka tahansa opettajaksi päätyvä matemaatikko vaan huippuälykäs ja lahjakas ihminen, joka pystyy pohtimaan ja ratkaisemaan monimutkaisia matemaattisia ongelmia. Kirjassa kerrotaan hyvin uskottavan tuntuisesti matemaattisten lahjojen esiintuloa lapsena ja millä tavalla matemaattisesti ajatteleva ihminen on erilainen kuin ei-matemaattisesti ajatteleva, tässä tapauksessa jopa hieman autistinen.

Päähenkilö-Erika, kuten kirjailijakin, näyttää lukeneen kaikkien kuuluisien matemaatikkojen elämänkerrat. Vaikka tarinat kummallisesti käyttäytyvistä ja ajattelevista matemaatikoista ovat kiinnostavia, välillä tuntuu kuin kyse olisi vain eräänlaisesta päälleliimatusta name-droppingista. Tämä lienee kirjan ainoa ongelma, mutta ei tämäkään lukukokemusta varsinaisesti vähennä.

Älykäs matemaatikko ei usko yliluonnolliseen toisin kuin hänen henkisestä jälkeenjäänyt pikkusiskonsa, joka on lisäksi puhelias ja hyvin sosiaalinen. Romaanissa kaikki ihmiset ovat jollakin tapaa vajaita - jos on älyä, jotain muuta puuttuu ja toisin päin. Toisilla taas on seksiä yllin kyllin, toiset saavat ylijääneet muruset.

...pohditaan seksiä.

Seksin tai paremminkin ihmissuhteiden käsittely on kirjassa mukana alusta asti. Matemaatikollemme seksi tuntuu olevan toimenpide, johon ei juuri liity rakkautta. Miehet kyllä rakastuvat, mutta päähenkilö-Erikan elämässä tunteet ovat eräällä tavalla pakasteessa. Seksi on enemmänkin työpaikkaruokailuun verrattavissa oleva toimenpide, jossa ei välttämättä keskitytä ruoan sisältöön vaan sen täyttävyyteen.

Koko romaanin teemaa sävyttää alkusivuilla tapahtuva raiskaus tai sen yritys. Tapahtuma ajaa Erikan hauraan sisäisen elämän vieläkin sekavammille kierroksille ja vain itsemurha tuntuu olevan ratkaisu ongelmiin. Raiskausta yrittävä mies toimii romaanissa todellisen mutta myös irrationaalisen pelon ilmentymänä. Vaikka tämä mies esiintyy kirjan sivuilla hyvin harvoin, hänen läsnäolonsa voi aistia koko ajan.

Seksin, matematiikan, eritteiden ja elämäntuskan lisäksi kirjassa on nykyajalle tyypillistä masentuneisuuden ja itsemurha-ajatusten käsittelyä. Myös reaalimaailman ja henkimaailman ristiriitaa tuodaan hyvin esille monesta näkökulmasta. Ehkä merkittävin tämän kirjan ansio on niissä kirjan henkilöiden puheissa, joissa pohditaan ylipäätään elämän mielekkyyttä ja tarkoitusta ja päämääriä. Löytyykö tuo tarkoitus matematiikan kaavoista, lapsettomuudesta vai peräti henkisestä jälkeenjääneisyydestä. Rakkauskin on esillä mutta enimmäkseen se pysyy sivuroolissa.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii journalistina MTV Uutisissa

Tuoreimmat aiheesta

Mielipiteet