Mediaa seuraamalla tuntuu, että seksiä on joka paikassa. Seksuaalisen halun puute on kuitenkin melko yleistä, ja seksologi Tarja Santalahti löytää syitä niin kulttuuristamme kuin lapsuusmuistoista.
Seksuaaliseen haluttomuuteen on monia syitä, niin psyykkisiä, fyysisiä, sosiaalisia kuin kulttuurillisiakin. Omassa kulttuurissamme erityisesti yksi piirre on seksologi Tarja Santalahden mielestä vahingollinen: ulkonäköpaineet, joista kärsivät jo nuoret tytöt.
– Jo ihan pienellekin tytölle annetaan kuva siitä, miltä pitäisi näyttää. Sillä on tässä kulttuurissa ja tässä ajassa varmasti isoin vaikutus seksuaaliseen haluun sekä sen puutteeseen, Santalahti pohtii.
Kun seksuaalisen halun puutteesta kärsivä aikuinen nainen saapuu Santalahden vastaanotolle, Santalahti esittää kaksi kysymystä. Millainen kuva sinulle on annettu itsestäsi pienestä pitäen, ja onko sinua kiusattu koulussa?
– Koulukiusaaminen on yllättävä asia, joka vaikuttaa. Se vaikuttaa itsetuntoon ja sitä kautta seksuaaliseen itsetuntoon.
Itsetunnon ja sitä kautta seksuaalisen itsetunnon vahvistamisessa vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa. Santalahti kehottaakin vanhempia kertomaan lapsilleen, että he ovat arvokkaita ja ihania juuri sellaisina kuin he ovat.
– Opeta hellää ja itsearvostavaa kosketusta. Opeta, että pimppi ja kaikki mitä siihen liittyy, on ihanaa ihan yhtä lailla kuin kaikki muutkin kehonosat.
Isoäitiemme aikaan naisille ei ollut juuri tarjolla seksuaalisesti aktiivisia, positiivisia roolimalleja, ja esimerkiksi äitejä pidettiin hyvinkin epäseksuaalisina olentoina. Ajat ovat onneksi muuttuneet. Korjaamisen varaa kuitenkin on Santalahden mielestä edelleen esimerkiksi siinä, miten seksiä ja seksuaalisuutta kuvataan mediassa.
– Onko se (median esittämä seksuaalisuus) aitoa, onko se sitä, mitä ihan tavallisen suomalaisen naisen arkisessa elämässä on? Minusta se on kaukana todellisuudesta. Seksiä tulisi käsitellä arvostavasti, realistisemmin ja myönteisemmin kuin nyt, ei niin ulkokultaisesti.