Naiset hakeutuvat pääsääntöisesti seksuaaliterapiaan hieman eri syistä kuin miehet. Isoja teemoja ovat esimerkiksi oma seksuaalinen itsetunto sekä ahtaat, yhteiskunnan asettamat roolit.
Seksuaaliterapiaan hakeudutaan useista eri syistä sukupuolesta riippumatta.
Erityistason seksuaaliterapeutti Marjo Viinanen Väestöliiton Terapiapalveluista alleviivaa, ettei perusta binäärisestä ajattelusta, mutta jos syyt hakeutua seksuaaliterapiaan jaottelisi karkeasti kahden sukupuolen mukaan, on naisilla ja miehillä hieman eri painotuksia siinä, minkä kanssa he kaipaavat apua.
– Tosi paljon naiset pohtivat halun ja haluttomuuden tematiikkaa ja sen muutoksia sekä omaa kehoa, Viinanen kertoo.
Yksi iso aihepiiri on myös oma seksuaalinen itsetunto: miten uskaltaisi olla sellainen, kuin oikeasti on ja mikä kaikki on vaikuttanut omiin mielikuviin siitä, millainen voi ylipäätään olla naisena.
Lue myös: Seksuaaliterapeutti kertoo, mitä terapiassa tapahtuu: "Aina pidetään vaatteet päällä"
Yhteiskunnan odotukset vastaan oma tahto
Iso osa seksuaaliterapiasta voi olla itsetuntotyöskentelyä, eikä pelkästään aktuaalisesti seksiin liittyvää keskustelua.
Viinasen mukaan moni nainen pohtii sitä, mikä kaikki vaikuttaa siihen, millainen voi olla naisena sekä voiko suhteessa kertoa, mitä haluaa ja mitä ylipäätään saa haluta.
– Pitääkö pysyä muotissa, joka ei sovikaan itselle? Mihin kaikkeen tarvitsee uskoa?
Terapiassa voidaan pohtia, mistä odotukset tulevat. Ovatko ne omia vai pitkälti yhteiskunnasta, perheestä ja kulttuurista kumpuvia malleja, jotka kaipaisivat itse asiassa pientä ravistelua?
Viinanen antaa omien sanojensa mukaan hyvin karrikoidun esimerkin:
– Usein some tai porno antaa mallin tietynlaisista kehoista ja muovaa kauneusihanteita ja sitä kautta vaatimuksia itseämme ja toisia kohtaan. Suurin osa ihmisistä ei ole sellaisia eikä tarvitsekaan olla.
Terapiassa käydään läpi, millaisia roolimalleja, kehomalleja ja suhdemalleja olemme saaneet.
Lue myös: Älä tee näin seksin jälkeen – "Välttele hinnalla millä hyvänsä"
Seksuaalisen itsetunnon kehittäminen
Seksuaalisen itsetunnon ja itsensä ilmaisemisen kehittämiseen ei ole olemassa mitään valmista pakettia, vaan toimintatavat ja ratkaisujen etsiminen ovat aina yksilökohtaisia.
Pääsääntöisesti seksuaaliterapiassa lähdetään miettimään, mistä kaikesta ihminen nauttii, mihin hän on tyytyväinen ja millä tavalla hän voisi opetella lempeää katsetta suhteessa itseensä?
– Lähdetään hakemaan vahvistusta itselleen sitä kautta, että pohditaan, olisiko ihan ok ollakin omanlaisensa, mihin voisi olla tyytyväinen, mistä kumppani pitää sinussa ja miltä esimerkiksi tuntuu, kun kumppani kehuu sinua.
Suuri osa seksuaaliterapiasta on myös seksuaalikasvatusta.
– Olen törmännyt esimerkiksi siihen, että naiskumppani, jonka mieskumppanilla on erektiohaasteita, ajattelee, että ne johtuvat hänestä ja siitä, että hän ei ole haluttava.
Viinasen mukaan terapiassa voidaan käsitellä fysiologiset faktat siitä, miten erektio kehittyy ja mitkä asiat siihen ja sen ylläpitämiseen voivat vaikuttaa.
Lue myös: Parisuhde paremmaksi: Oletko kiinnittänyt näihin asioihin huomiota?
Jos kumppanillasi ei seiso, toimi näin – "Suurimmalla osalla erektio-ongelmat poistuvat, kun..."
Olisitko tullut edes ajatelleeksi? Syy erektiohäiriöille voikin piillä yläpäässä: "Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä"
Katso myös: Onko emätinorgasmi parempi kuin klitorisorgasmi?
0:53