Mikkelin vanhusmurhan päätutkija on vuoden poliisi: "Työssä tulee vastaan lähes kaikkien rikoslajien laaja kirjo"

Ismo Venäläinen
"Itse olen pitänyt massarikoksien tutkinnasta, sillä koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan", sanoo Ismo Venäläinen.MTV Uutiset
Julkaistu 08.11.2023 10:45
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Kokenut rikostutkija rikosylikonstaapeli Ismo Venäläinen Itä-Suomen poliisilaitoksesta on valittu vuoden poliisiksi 2023. Venäläinen toimi päätutkijana paljon julkisuutta saaneessa Mikkelin vanhussurmajutussa, josta hovioikeus antaa tuomionsa huomenna.

Venäläinen on järjestyksessään 48. Vuoden poliisi. Hän pitää valintaa merkittävänä.

– Tuntuu hienolta, että rikostutkinnassa työskentelevää muistetaan tällä kunnianosoituksella. Vuoden Poliisi -valinta on henkilökohtaisesti ja koko rikostutkinnan arvostuksen kannalta hieno asia. Se on suurin yksittäinen huomionosoitus, jonka yksittäinen poliisihenkilö voi saada. Olen valinnasta hyvin yllättynyt ja iloinen, hän totesi julkistustilaisuudessa, joka pidettiin tänään Helsingissä.

Lue myös: Mikkelin raaka vanhusmurha hovioikeudessa: Käräjäoikeus piti nuorukaista syyttömänä, vaikka uhrin verta löydettiin hänen vaatteistaan

Mikkelin vanhusmurhasta syytetyn tarinasta paljastui ristiriita, joka herättää kysymyksiä: Miksi nuori mies ei myönnä virhettään?

Teemana rikostorjunta

Vuoden Poliisi -valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL ja Poliisihallitus. Valinta julkistettiin Ritarihuoneella Helsingissä. 

Valitsijoiden mukaan Venäläinen ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan hän on jatkuvasti kehittänyt ammatillista osaamistaan rikollisuuden alati muuttuvassa kentässä ja rikostutkinnan vaatimusten kasvaessa.

– Venäläinen on erittäin hyvä esimerkki siitä, että rikostutkinta on mielenkiintoista ja haastavaa sekä kansalaisnäkökulmasta merkittävää. Hän on rakentanut mittavan ammatillisen repertuaarin ja myös edennyt urallaan, valitsijat toteavat.

Vuoden Poliisi -teemaksi valittiin tänä vuonna rikostorjunta. Rikostorjunta jää julkisuudessa helposti taka-alalle, mutta se on yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä kamppailussa rikollisuutta vastaan tutkinnan, tiedustelun ja ennalta estävän toiminnan keinoin.

– Poliisin luotettavuuden ja uskottavuuden kannalta on tärkeää, että kansalaisten ilmoittamat rikokset saadaan selvitettyä. Rikostutkinta ja kenttätoiminta ovat molemmat poliisitoiminnan peruspilareita. Ne koskettavat tavallisten kansalaisten arkea, Venäläinen sanoo.

Rikollisuus ja poliisin työ muuttuvat jatkuvasti

Venäläinen työskentelee rikosylikonstaapelina ja ryhmänjohtajana Itä-Suomen poliisilaitoksessa, Mikkelin poliisiaseman pitkäkestoisessa rikostutkintaryhmässä. 

Hänellä on erittäin monipuolinen kokemus rikostutkinnan tehtävistä yli 27 vuodelta. Venäläinen on toiminut tutkijana ja tutkinnan esimiehenä vuodesta 1996 lähtien käytännössä lähes kaikilla rikostutkinnan osa-alueilla alkaen perusrikosten tutkinnasta ja esikäsittelystä aina vakavimpien ja vaativimpien rikosten tutkintaan. 

– Tutkinta on muuttunut aivan mahdottomasti. Aikoinaan tutkintaa työllistivät niin sanotut "oikeat rikokset" kuten kalja- ja tupakkavarkaudet, autovarkaudet, pahoinpitelyt ja henkirikokset. Nykypäivänä rikollisuus on siirtynyt yhä enemmän tietoverkkoon ja ilmoituksia tehdään huomattavasti enemmän kuin ennen, Venäläinen kuvailee muutosta.

Venäläinen on huomannut, että tutkintaan ei ole kasvavan työmäärän vuoksi enää sellaista halukkuutta kuin ennen. Siitä huolimatta Venäläinen kokee työn edelleen mielekkääksi.

– Itse olen pitänyt massarikoksien tutkinnasta, sillä koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Työssä tulee vastaan lähes kaikkien rikoslajien laaja kirjo.

Lue myös: Mikkelin vanhusmurhan oikeudenkäyntiin tuli uusi todistaja: Poliisin kokenut tutkija on varma, että käräjillä syyttömäksi tuomittu mies ”oli tapahtumien keskipisteessä”

Juttumassat pitäisi saada pienemmiksi

Haasteena Venäläinen kokee isot juttupinot, jotka tulisi saada siedettävämmälle tasolle. 

– Työssä tarvitaan tekijöitä ja käsiä. Rikostutkintaa pitää kehittää siten, että juttumassat saadaan siedettävämmälle tasolle, muutoin on vaarana, että porukat uupuvat. Myös me ryhmänjohtajat olemme avainasemassa siinä, miten jutut jaetaan tutkijoille. 

Sisäministeri Mari Rantanen totesi Vuoden Poliisi -tilaisuudessa pitämässään juhlapuheessa, että rikostutkinnan resurssitilannetta tullaan parantamaan ja toimenpiteitä on jo käynnistetty. 

– Poliisin henkilöstön määrää tullaan lisäämään hallituskauden aikana. Lisäksi hallitusohjelma sisältää useita toimenpiteitä, joilla rikostutkinnan työtä pystytään sujuvoittamaan, Rantanen sanoi.

Lue lisää: MTV Uutiset kävi läpi poliisitilastot: Yli vuoden poliisin tutkinnassa olevien juttujen määrä on kaksinkertaistunut vuodessa

Rikosten tutkinta-ajat ovat lähes kolminkertaistuneet – ilmiöllä voi olla vakavia seurauksia: "Kun kansalainen pettyy riittävän usein..."

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi