Seksuaalinen häirintä on noussut taas otsikoihin, kun näyttelijä Aku Hirviniemi kertoi Facebook-sivullaan, että häntä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta. Huomenta Suomessa keskusteltiin, missä menee seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun raja.
Asianajaja Hanna-Maria Seppä sanoo, että rikoslain seksuaalirikosten luvun mukaan seksuaalirikokseen syyllistyy koskettamalla toista siten, että hänen itsemäärämisoikeuttaan loukataan.
– Oikeuskäytännössä puhutaan seksuaalisesti olennaisista ruumiinosista eli kansankielisesti ne alueet, mitkä uimapuku peittää: sukupuolielimet, rinnat ja takapuoli, Seppä selventää.
Lue myös: Miksi syyttäjä vie Aku Hirviniemen väitetyt seksuaaliset ahdistelut oikeuteen? Uhri voi olla alaikäinen tai erittäin tärkeä yleinen etu vaatii
Seksuaalisesta häirinnässä puolestaan säädetään esimerkiksi tasa-arvolaissa. Häirintään riittää esimerkiksi vihailevat puheet ja eleet eli koskettamista ei välttämättä vaadita.
"Miesten kynnys ilmoittaa korkeampi"
Huomenta Suomessa keskusteltiin myös siitä, onko syytetty seksuaalisessa ahdistelussa aina mies.
Sepän mukaan ilmoitukset, joissa asianomistaja on mies ja epäilty nainen, ovat hieman nousseet.
– Miesten kynnys ilmoittaa tällaisista voi olla todella paljon korkeampi. Monet kokevat vähättelyä, jos he menevät tällaisesta ilmoittamaan.
Vuonna 2017 alkanut seksuaalisen häirinnän vastainen Me Too -kampanja on nostanut esille useita tapauksia, joissa henkilöt ovat käyttäneet valta-asemaansa väärin.
Esimerkiksi elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin.
Korjattu kello 10.31 haastattellun nimi. Hän on Hanna-Maria Seppä, ei Seppänen, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.