Uusi seksuaalirikoslaki tuo syyttäjien työhön isoja vaikeuksia – "Syytetylle riittää, että hän sanoo, että on suostumus ollut"

Vuodenvaihde toi mukanaan nipun uusia lakeja, joista yksi on vuoden alussa voimaan astunut seksuaalirikoslaki. Aiheesta keskusteltiin aamulla MTV:n Huomenta Suomessa.

Huomenta Suomen vieraina olivat Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän jäsen Jussi Sarvikivi sekä Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Yksi keskeinen muutos uudessa seksuaalirikoslaissa on se, että raiskauksen määritelmä muuttui suostumusperusteiseksi. Raiskauksesta voidaan tuomita jatkossa, jos on sukupuoliyhteydessä henkilön kanssa, joka ei ole ilmaissut siihen vapaaehtoisesti suostumustaan sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla.

Syyttäjän pitää pystyä näytöllään osoittamaan, että suostumusta ei ole ollut, ja Sarvikivi arvioi tämän hankaloittavan syyttäjien työtä.

– Vastaajille riittää se, että hän sanoo, että on suostumus ollut, ja jos meillä on kaksi vastakkaista kertomusta niin ulkopuolisen näytön hankkiminen on hankalaa.

Myös Tolvanen näkee tässä ongelmia.

– Pitää ensin pystyä näyttämään toteen, että ei ollut vapaaehtoisuutta ja toiseksi, että tekijäkin ymmärsi, että toinen ei ollut mukana vapaaehtoisesti. Tässä saattaa tulla aika suuria vaikeuksia syyttäjille toteen näyttämisessä.

Aamulla keskusteltiin myös siitä, että miten esimerkiksi törkypuheista ja peniskuvien lähettämisestä voidaan jatkossa rangaista. Koko keskustelun voit katsoa jutun alussa olevalta videolta.
Korjattu kello 15.53 Sarvikiven titteliä, hän on rikosoikeusprosessioikeusryhmän jäsen, ei puheenjohtaja.
 




Lue myös:

    Uusimmat