Seksuaalisia ahdisteluja ilmoitettu lähes 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna – voi selittyä metoo-keskustelulla

8:50img
Julkaistu 18.09.2018 12:24

MTV UUTISET-STT

Ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta poliisille lisääntyivät tammi-kesäkuussa lähes 30 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Katso video!

Aku Louhimiehen tapaus kuumensi pöllöraadin: "Mitä sä höpötät" 

Yliaktuaari Kimmo Haapakangas arvioi, että muutos voi selittyä metoo-keskustelulla.

Seksuaalinen häirintä nousi keskusteluun, kun vaikutusvaltaiseen elokuvatuottajaan Harvey Weinsteiniin kohdistuvat ahdistelusyytökset tulivat näkyvästi julkisuuteen New York Timesin ja New Yorkerin jutuissa lokakuun 2017 alkupuolella.

Huutelu ei näy tilastoissa

Näyttelijä Alyssa Milano osallistui keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja kehotti kaikkia seksuaalisen häirinnän kohteiksi joutuneita naisia liittymään keskusteluun postaamalla "Me too" eli suomeksi minä myös.

Erilaiset #metoo-viestit ja häirintäesimerkit levisivät muun muassa Facebookissa ja Twitterissä, myös Suomessa.

Haapakangas huomauttaa, että esimerkiksi erilainen huutelu tai muu sanallinen ahdistelu eivät näy seksuaalista ahdistelua koskevassa tilastossa.

– Suomen lain mukaan seksuaalinen ahdistelu edellyttää koskettelua.

Seksuaalinen ahdistelu on ollut rikoslaissa vuodesta 2014 saakka.

Poliisi ennusti ilmoitusmäärien kasvun

Poliisi ennusti metoo-keskustelun lisäävän rikosilmoituksia seksuaalisesta ahdistelusta jo tuoreeltaan marraskuussa 2017.

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen arvioi tuolloin STT:lle, että kampanjan vaikutukset voivat näkyä tilastossa vasta myöhemmin.

Hänen mukaansa on yleisesti viitteitä siitä, että julkinen keskustelu näkyy ilmoitusmäärien lisääntymisenä.

Esimerkiksi tukijärjestöjen kampanjat ovat rohkaisseet läheisväkivallan ja seksuaalirikosten uhreja ilmoittamaan asiasta poliisille, Heikkinen kertoi.

Rattijuopumukset lisääntyneet

Myös poliisin tietoon tulleet rattijuopumukset lisääntyivät 9,6 prosentilla viime vuoden tammi-kesäkuusta. Lähes 40 prosenttia näistä oli törkeitä rattijuopumuksia.

Nousukausi tuppaa yleensä lisäämään rattijuopumuksia alkoholinkäytön mukana, mutta yliaktuaari Haapakankaan mukaan kiinnostavaa on tällä kertaa erityisesti huumerattijuopumusten lisääntyminen.

Samaan aikaan kun esimerkiksi nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt, ovat huumausaineen käyttörikokset lisääntyneet.

Haapakangas arvioi, että esimerkiksi huumeiden viihdekäytön lisääntymisen ja toisaalta poliisin ratsausmenetelmät voivat selittää kiinnijäämisiä huumerattijuopumuksista.

– Nyt on näitä huumepikatestejä. Se varmaan selittää myös.

Tuoreimmat aiheesta

Häirintä