Seksuaalirikoksia verkossa tekevien iästä paljastui "shokeeraava tulos"

Alastonkuvilla kiristämistä ja houkuttelua seksiin. Verkossa seksuaalirikoksia tekevät näyttäisivät olevan vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan entistä nuorempia.

Poliisin mukaan valitettavan yleistä on, että alaikäinen luulee keskustelevansa verkossa toisen lapsen kanssa. Todellisuudessa vastapuolena onkin nimimerkin takana lymyilevä aikuinen pahat mielessään.

– Se voi johtaa kiristykseen alastonkuvasta. Vaikka kyseessä onkin ääritapaus, on tämä kuitenkin valitettavasti hyvin tyypillistä, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Miia Lehtinen MTV Uutisille.

Pahantekijät eivät kuitenkaan ole läheskään aina iäkkäämpiä miehiä, vaikka verkon seksuaalirikollinen onkin valtaosassa tapauksia mies. 

Seksuaalirikoksia tekevät ovat yhä nuorempia

Suojellaan Lapsia ry on vastikään julkaissut tutkimusraportin alaikäisiin kohdistuvasta verkkorikollisuudesta.

Tutkimusaineiston keruu oli Itä-Suomen yliopiston eettisen lautakunnan hyväksymä. Se mahdollisti ainutlaatuisen tiedonkeruun seksuaalirikoksia aktiivisesti tekevien henkilöiden ajatusmaailmasta. 

Pysäyttävä tieto oli, että raportin mukaan verkossa seksuaalirikoksia tekevät ovat yhä nuorempia. 

– Sama trendi näkyy kaikessa rikollisuudessa. Tutkimusraporttimme mukaan lähestulkoon puolet seksuaalirikosten tekijöistä verkossa oli 18–24-vuotiaita. Se on shokeeraava tulos, toteaa Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtaja Nina Vaaranen-Valkonen

Tutkimuksessa kysyttiin, mikä ajaa ihmisiä tekemään seksuaalirikoksia nuoria kohtaan verkossa. Suurin osa vastanneista (yli 40 prosenttia) ei osannut nimetä syytä toiminnalleen, mutta yli 30 prosenttia vastasi, että he ovat seksuaalisesti kiinnostuneita lapsista. 

Raportti pohjautuu yli 4 500:lta vastaajalta kerättyyn aineistoon. Henkilöt saivat vastata kysymyksiin anonyymisti. 

Raportin on tarkoituksena toimia tiedonlähteenä päättäjille, tutkijoille, viranomaisille sekä lastensuojelun asiantuntijoille, jotka työskentelevät aktiivisesti lasten suojelemiseksi. 

Suojellaan Lapsia ry osallistuu tällä viikolla yhdessä Poliisihallituksen, Keskusrikospoliisin ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa Tunnista, opi, ilmoita! -yhteiskampanjaan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta verkkoympäristöissä tapahtuvasta rikollisuudesta ja edistää lasten suojelua.

Houkuttelua "kyläilemään"

Alaikäisiin kohdistuvasta verkkorikollisuudesta on havaintoja myös Pelastakaa Lapset ry:ssä. Järjestön Nettivihjeeseen voi kuka tahansa ilmoittaa epäilyttävästä toiminnasta. Ilmoittajina ovat nuoret, vanhemmat ja muut aikuiset.

– Meille tulee hyvin laajasti ilmoituksia. Siellä on alastonkuvilla kiristämistä ja houkuttelua asuntoon eli grooming-tapauksia, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Mikko Ahtila

Järjestön verkkosivuilla kerrotaan, että groomingissa aikuisen tarkoituksena on houkutella lapsi tilanteeseen, jossa kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa joko netissä, netin ulkopuolella tai molemmissa ympäristöissä. 

Grooming on moniulotteinen ilmiö, joka pitää sisällään kaikki sanat ja teot, jotka groomaaja kohdistaa lapseen tai lapsen lähipiiriin. 

Pelastakaa Lapset ry:ssä analysoidaan saadut nettivihjeet. Jos on aihetta huoleen, vihjeet toimitetaan keskusrikospoliisin tutkittavaksi.

Katso kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan videolta ylhäältä!

Lue myös:

    Uusimmat