Seksuaalirikosten uhreja saatetaan pompotella paikasta toiseen: Poliisin arkaluontoiset kysymykset voivat tuntua syyllistäviltä

Julkaistu 11.01.2018 10:08

MTV UUTISET – STT

Viranomaiset eivät osaa aina kohdata seksuaalirikoksen uhria, kertoo uhreille terapeuttista ja juridista ammattiapua tarjoavan Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver.

– Erityistukipalveluihin ohjaamisessa on kovasti puutteita, vaikka EU:n rikosuhridirektiivi velvoittaa, että haavoittuvat uhrit ohjattaisiin tukipalveluihin. Se tulee meidän puhelinpäivystyksessämme jatkuvasti esille, Silver sanoo.

Hänen mukaansa seksuaalirikoksen uhria saatetaan pompotella paikasta toiseen sen takia, että on ohjattu väärään paikkaan tai ei ole ollut tietoa. 

Tukinainen järjestääkin tänä vuonna yhdessä oikeusministeriön kanssa koulutusta muun muassa poliiseille, syyttäjille, oikeusavustajille ja tuomareille uhrin sensitiivisestä kohtaamisesta.

Poliisin kysymykset voivat tuntua syyllistävältä 

Poliisi pyrkii selvittämään tarkan kuvan tapahtuneesta oikeusprosessia varten. Tästä johtuen poliisi saattaa kysyä arkaluontoisiakin kysymyksiä.

– Monta kertaa uhri saattaa miettiä sitä, uskaltaako ylipäätään tehdä rikosilmoituksen, onko kyseessä rikos ja riittävätkö todisteet. Uhrin on myös tärkeää saada tietoa siitä, miten prosessi menee ja mitä poliisi tulee vaikkapa kuulusteluissa kysymään.

Tämä tieto tulee Silverin mukaan saada poliisilta jo siinä vaiheessa, kun poliisiin otetaan ensimmäistä kertaa yhteyttä.

– Kun poliisi kysyy vaikkapa, että olisiko ollut mahdollisuus lähteä pois tilanteesta tai mahdollisuus huutaa, uhri voi kokea kysymykset syyllistäväksi, Silver sanoo.

Myös oikeusavustajalla on merkittävä rooli siinä, miten uhri kokee prosessin.

– Uhri tarvitsee tukea ja ymmärrystä siitä, että hänen ei esimerkiksi tarvitse kohdata enää rikoksentekijää prosessin aikana. Avustajan täytyy myös osata tunnistaa, että kyseessä on haavoittuvassa asemassa oleva uhri, Silver kertoo.

Tietoa oikeudellisista asioista, rikosilmoituksen tekemisestä ja avun saamisesta saa esimerkiksi Tukinaisen kriisipäivystysnumerosta 0800-97899 , johon voi soittaa myös nimettömänä. Järjestöltä saa tietoa myös oman alueen terapeuteista ja maksuttomista kriisipalveluista.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos