Seksuaalista ahdistelua elokuva-alan kulisseissa myös Suomessa? "Samat nimet toistuvat näissä kaikissa jutuissa"

9:12img
Julkaistu 18.10.2017 11:53
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Juontaja Hanna Sumari ja ohjaaja-näyttelijä Heidi Lindén keskustelivat ahdistelusta Huomenta Suomessa.

Lukuisat elokuvatähdet ovat paljastaneet viime viikkoina tilanteita, joissa elokuvatuottaja Harvey Weinstein, 65, on ahdistellut heitä seksuaalisesti ja uhannut muun muassa tuhota joidenkin naisten uran, jos nämä eivät suostu seksiin.

Muun muassa näyttelijätähdet Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie ovat kertoneet joutuneensa Weinsteinin ahdistelemiksi. New Yorker -lehden mukaan kolme naista syyttää Weinsteinia raiskauksesta.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Alyssa Milano kehotti muutama päivä sitten sosiaalisessa mediassa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutuneita naisia postaamaan aiheesta ja käyttämään aihetunnistetta #MeToo (suomeksi minä myös), jotta saataisiin tietoa siitä, miten laajasta ongelmasta on kyse.

"Olen kuullut järkyttäviä tarinoita"

Juontaja Hanna Sumari ja ohjaaja-näyttelijä Heidi Lindén keskustelivat aiheesta keskiviikkoaamun Huomenta Suomessa. Lindén keräsi elokuva-alalla työskentelevien naisten kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä vuosi sitten opintojensa lopputyöhön Teatterikorkeakoulussa.

– Alalla naisia kohdellaan tosi epätasa-arvoisesti. Olen kuullut järkyttäviä tarinoita haastattelemiltani 20–60-vuotiailta naisilta, joita olen haastatellut, Lindén kertoo haastattelussa.

– Naisia on kiristetty ja uhkailtu tyyliin, että "jos haluat tämän työn, tervetuloa kotiini". Se alkaa jo ihan työharjoittelupaikoista. Monet miehet palkkaavat nuoria ja kauniita tyttöjä. Väkisin känniin juottamistakin tapahtuu. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työt ja tilanteet siirretään paikkoihin, missä on mahdollisimman paljon alkoholia tarjolla ja kutsutaan tavallaan töihin sinne.

Lindén & Sumari

Juontaja Ivan Puopolo kysyy Lindéniltä, onko elokuva-ala ympäristö, missä tällaisen käytöksen pitäisi olla sallitumpaa kuin muilla aloilla.

– En usko, että 70-vuotiaat naiset kutsuisivat 16-vuotiaita poikia ensi-iltoihin tai mihin tahansa töihin tuolla tavalla. Sitä tapahtuu enemmän miesten puolelta. Jos se on sallitumpaa, niin sitten se on näiden äijien ja tosi innokkaasti alalle haluavien 15–22-vuotiaiden tyttöjen välinen asia. Tyttöjen, joita kukaan ei ole mitenkään kouluttanut alalle, että älä tee tätä ja tätä ja tätä, koska ei kukaan voisi ajatellakaan, että siellä voisi tapahtua tuollaista, Lindén sanoo.

Kun Lindén teki lopputyönsä, hänen mukaansa aiheesta vaiettiin.

– Näistä jutuista ei puhuta mitään. Kun kirjoitin lopputyötäni, minulle sanottiin, että tätä ei julkaista ja tästä ei puhuta, että tämä tulee vain vaikeuttamaan ihmisten uria, jos tällaisesta puhutaan, koska Suomi on niin pieni maa, Lindén kertoo.

Keskiviikon Helsingin Sanomissa puhutaan "ringistä", jonka kaikki elokuva-alalla työskentelevät tietävät.

– En ehkä koe, että kyse olisi tietty rinki, mutta samat nimet toistuvat kaikissa näissä jutuissa. Kun tapaa elokuva-alalla työskenteleviä ihmisiä, aina puhutaan näistä tietyistä ihmisistä. Ainakin alan sisällä on tiedossa, keitä he ovat, Lindén toteaa.

SuomenKauneinPiha_2015_HannaSumari_002

Hanna Sumari vuonna 2015.

Hanna Sumari puhuu haastattelussa omista kokemuksistaan.

– Kyllähän se yllätti, että käytännössä kaikki naiset ovat kokeneet ahdistelua. Hyvin harvassa ovat ne, jotka eivät ole koskaan kokeneet sellaista, Sumari toteaa.

Myös monet miehet ovat lähteneet mukaan kertomaan, että myös he ovat kokeneet seksuaalista ahdistelua.

– Miesten ja naisten välissä on sellainen asia, että se, miksi naiset kokevat tällaista joutuvat ottamaan tällaista vastaan, on meidän valtarakenteissa. Se, että miehet joutuvat kokemaan sitä, on ikävää ja epämiellyttävää, mutta se ehkä nyt kuulu tähän juttuun, Sumari sanoo ja kertoo haastattelussa kokeneensa ahdistelua lapsena, kymmenenvuotiaana.

– En puhunut siitä koskaan kenellekään. Kerroin tapahtuneesta ensimmäisen kerran kenellekään, kun olin 36-vuotias. Kyllähän se niin on, että häpeä on niin suuri ja meillähän on tavallaan perintönä, varsinkin omalla ikäpolvellani, se, että ei seksistä puhuttu.

Katso Heidi Lindénin ja Hanna Sumarin haastattelu kokonaisuudessaan videolta artikkelin yläpuolelta!

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat