Selviäisitkö itse? Yllättävästä matkahaasteesta ilmiö nuorten miesten keskuudessa

Ennen vanhaan lennoilla ei juuri ollut mahdollisuuksia viihdyttää itseään. Nyt moni kokeilee paluuta vanhoihin tapoihin.

Uskotko, että selviäisit lentomatkasta ilman musiikkia, elokuvia, vessassa käyntiä, ruokaa, juomaa, kirjoja, lehtiä ja unta? New York Post uutisoi sosiaalisessa mediassa runsaasti kaistatilaa saaneesta sometrendistä, jossa on kyse juuri siitä.

Erikoisessa matkahaasteessa ideana kaikessa yksinkertaisuudessaan on se, ettei lennon aikana saa millään lailla yrittää viihdyttää itseään tai saada aikaa kulumaan joutuisammin. Matkustaja ei siis saa esimerkiksi lukea kirjaa, kuunnella musiikkia tai katsella elokuvia.

Kyseessä on niin kutsuttu "raw dogging flights", eli vapaasti suomennettuna raakalentäminen tai paljaalla lentäminen. Nimen perusteella ei todellakaan ole ihme, että se on erityisesti nuorten miesten suosiossa.

Monet kieltäytyvät aterioista, juomisesta, vessassa käymisestä ja nukkumisesta. Lennon aikana sallitut ajanvietteet ovat eteenpäin tuijottaminen, turvaoppaan lukeminen ja lennolla näytettävän lentoreitin seuraaminen digitaaliselta kartalta. 

Niin, ja tietysti omat ajatukset ja tajunnanvirta.

Mitä pidempi lento, sen parempi.

Kurinalaisuutta ja kestävyyttä

Haasteessa on siis tarkoituksena sietää tylsistymisen tunnetta. Tämän kesän aikana suosiota kasvattanut tapa matkustaa on ainakin sosiaalisen median julkaisujen mukaan erityisen suosittua nuorten miesten keskuudessa.

Trendin todelliset pioneerit ovat kuitenkin monien isät, jotka ovat raakalentäneet matkojaan jo vuosikymmenten ajan – rehellisesti ja leveilemättä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Se, että kykenee istumaan lennon hiljaa paikallaan, on ilmeisesti merkki siitä, että on fyysistä kurinalaisuutta ja henkistä kestävyyttä.

– Vedin juuri raakalentona seitsemän tunnin lennon (se on henkilökohtainen ennätykseni). Ei kuulokkeita, ei elokuvia, ei vettä, ei mitään, kertoo englantilainen DJ, Wudini. Hänen videollaan aiheesta on yli 13 miljoonaa katselukertaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

– Uskomatonta. Mieleni voima ei tunne mitään rajoja, Wudini kehaisee.

Seitsemän tunnin lento on kuitenkin lastenleikkiä ainakin haasteeseen osaa ottaneelle Damon Baileylle, 34, joka kertoi oman henkilökohtaisen lentoennätyksen olleen 13,5 tuntia lennolla Shanghaista Dallasiin.

– Se on rehellisesti sanottuna aika rankkaa, Bailey kertoo BBC:lle.

Myös julkkikset ja huippu-urheilijat ovat ottaneet haasteen vastaan. Esimerkiksi norjalainen jalkapalloilija Erling Haaland selvisi seitsemän tunnin lennosta ilman itsensä viihdyttämistä.

Hyviä ja huonoja puolia

Raakalentämisen kritisoijat kuitenkin varoittavat haasteen vaaroista. Valvominen sekä ruuasta ja vedestä kieltäytyminen eivät välttämättä ole terveellisiä tapoja lennolla. Lentokoneen kuiva sisäilma aiheuttaa kuivumista kehossa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Daily Mailin haastattelema asiantuntija taas toteaa, ettei ole mitään järkeä kieltäytyä lennolla välipaloista ja levosta, jos keho niitä kaipaa.

Mindfulnessin kannalta trendissä on kuitenkin selkeä viehätyksensä. Työelämän psykologi Danielle Haig uskoo, että raakalentämisessä on mahdollisuus ladata henkisiä akkuja ja hankkia uusia perspektiivejä. Tylsyyden tunne voi myös asiantuntijoiden mukaan edistää luovuutta sekä helpottaa rentoutumista.

Haig uskookin, että trendin suosiosta voi päätellä, että ihmisillä on kollektiivinen kaipuu hankkia takaisin omaa henkistä tilaansa ja päästä syvällisemmin kosketuksiin oman minänsä kanssa.

– Meidän täytyy vähentää tarvettamme uutuudenviehätykselle, stimulaatiolle ja dopamiinille. Sen sijaan on hyvä ottaa aikaa hengittämiselle ja pilvien tuijottelulle. Kirjaimellisesti, jos olet lennolla, psykologi Sandi Mann kommentoi trendiä.

Hänen mukaansa pitkät hiljaiset hetket voivatkin olla hyväksi erityisesti niille, jotka joutuvat päivittäin keskittymään erilaisten ruutujen tuijotteluun.

Katso myös: Voiko vastuullinen ihminen lentää lomalle?

Lue myös:

    Uusimmat