Mikä on "lazy girl job"? Hitiksi noussut työilmiö on "vain terveitä rajoja", sanoo asiantuntija

Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi 3:45
KATSO MYÖS: Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo professori Juha T. Hakala – älä yritä töissä aina tehdä parastasi!

Oletko sinä "laiskassa työssä"? Termi "lazy girl job" kerää suosiota TikTokissa.

Oletko sinä laiskassa työssä? TikTokissa kohistaan nyt termistä "lazy girl job"; aiheesta kertovien tunnisteiden videoita on katsottu jo miljoonia kertoja.

Mikä on "lazy girl job"?

"Lazy girl jobs", suoraan suomennettuna "laiskojen mimmien työt", viittaa työpaikkoihin, joissa turha kiire ei vaivaa eikä ylitöitä paineta.

Laiskoja töitä kuvaillaan TikTok-videoissa yleensä toimistotöiksi. Tietokoneen ääressä ei pidetä turhaa kiirettä; pakollista työasua ei ole ja työn sisältö koostuu sopivan helpoiksi koetuista tehtävistä. 

"Laiskassa työssä" saadaan myös omasta mielestä sopivan hyvää palkkaa, minkä lisäksi työhön liittyy etuja: sitä saa esimerkiksi tehdä etänä ja taukoja saa pitää usein.

Käyttäjä kertoo, mitä hänen "laiska työnsä" sisältää. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Ei tarkoita laiskoja työntekijöitä

Sisällöntuottaja Gabrielle Judge sinkautti termin julkisuuteen. Judge kertoi HuffPostin haastattelussa, että pitää "lazy girl jobia" oikeastaan mielentilana. 

– Perinteiset uraneuvot eivät enää toimi, kun internet tarjoaa niin paljon mahdollisuuksia tehdä rahaa. On niin paljon työnantajia, joista valita, hän kuvaili ja huomautti myös, etteivät palkat tunnu nousevan Yhdysvalloissa samaa tahtia inflaation kanssa.

Judge kertoi käyttäneensä termiä "laiska" tarkoituksella.

– Lisäsin laiska-sanan [Lazy Girl Jobs -] termiin, koska nämä laiskojen mimmien työt tarjoavat niin paljon työn ja vapaa-ajan tasapainoa, että niiden pitäisikin tuntua siltä, että toimit amerikkalaiseen pöhinäkulttuuriin verrattuna laiskasti, hän selitti News.com.aulle.

Hän korosti, ettei kutsu työntekijöitä laiskoiksi, vaan haluaa vain vinoilla työn tärkeyttä korostavalle kiireen kulttuurille. Judgen mukaan kaikki eivät vain voi lopettaa työtään ja alkaa esimerkiksi yrittäjiksi. Tämän sijaan joustava ja kohtuuhyvää palkkaa tarjoava, yksinkertainen ja "puoliteholla" suoritettu työ voi olla ratkaisu.

Judge kertoo, mitä on "lazy girl job". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Koko ilmiö on "vain terveitä rajoja", sanoo asiantuntija

Oikeastihan työnsä tekemisessä sovittuna aikana ja itselle sopivaan tahtiin ei ole mitään outoa tai mullistavaa. Aiemmin "quiet quitting" nousi somessa ilmiöksi, vaikka siinä on kyse vain töiden tekemisestä vaaditulla tavalla ja työajan puitteissa. 

– Monet niistä asioista, joita ihmiset kutsuvat laiskoiksi, "quiet quittingiksi" tai muuksi, ovat vain todella terveitä rajoja, sosiaalipsykologi Devon Price huomauttaa. 

Myös Huffington Post kyseenalaistaa termin, jossa töihin viitataan nimenomaan "laiskoina".

– Ei tämä ole välttämättä "laiskaa", vaan sitä, miten moni meistä haluaisi työskennellä, jos valinnanvaraa vain olisi, toimittaja Monica Torres kirjoittaa. 

Pricen mukaan "laiska" terminä on ongelmallinen; se voi aiheuttaa sekä sosiaalisia että moraalisia mielleyhtymiä. Hän pitää termiä haitallisena eikä käyttäisikään sitä itse. 

– Käytämme laiskuutta monien asioiden selittämiseen. Asunnottomat ovat "laiskoja", vaikka pelkkä elossa pysyminen kodittomana ja työttömänä on vaikeimpia asioita maailmassa, siinä tekee työtä tauotta, Price kuvailee.

Käyttäjä kertoo, mitä hänen "laiska työnsä" sisältää, ja miksi työ ei oikeasti ole laiskaa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

– Opettajat kutsuvat oppilaita laiskoiksi, kun eivät ymmärrä, mitä oppilaan kotielämässä tapahtuu. Se [kotielämä] voi tehdä keskittymisestä mahdotonta.

Price kuitenkin kannustaa töiden tekemiseen "puoliteholla".

– Jos ihmiset painavat vähemmän töitä ja heillä on enemmän aikaa tehdä taidetta, olla mukana yhteisöjensä elämässä ja ajatella syvempiä asioita kuin pelkkää öisin valvottavaa työstressiä, sehän on kaunista, Price summaa.

"Lazy girl job on mielentila, jossa luodaan mahdollisimman paljon vapautta"

Työtään ei luultavasti kannata kutsua laiskaksi julkisesti sosiaalisessa mediassa. On hyvin mahdollista, ettei työnantaja ilahdu kuvauksesta. Judgekin tiedostaa tämän.

– Lazy girl job on mielentila, jossa luodaan mahdollisimman paljon vapautta ja tilaa yksityiselämään tehokkaiden työpäivien kautta. Vaikka kaikki eivät tätä ymmärrä, Judge kommentoi.

– Jos vaikka panee itsensä alttiiksi seurauksille viraalin somepostauksen takia, on paljon vaikeampaa saavuttaa työn ja yksityiselämän tasapaino.

Leppoisampi asenne työhön ja suorittamiseen näkyy sosiaalisessa mediassa muutenkin. Hampaat irvessä liikkuminen on vaihdettu mukavaan treeniin sekä "cozy cardiossa" että "höntsäpatikoinnissa", jota esittelevät videot ovat keränneet jo miljardeja katsojia.

Katso myös: Mikä ihmistä estää olemasta onnellinen? Kysyimme tavallisilta kansalaisilta, tämä oli tulos

Lue myös:

    Uusimmat