Suomessa monien eri alueiden taksiautoilijat kertovat kohdanneensa välitysyhtiöiden syrjintää Kela-kyydeissä, ilmenee Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksestä. Syrjintää on koettu muun muassa siinä, kuinka kyytitilauksia on jaettu eri autoille.
Taksimarkkinoiden kilpailuongelmia käsittelevän kyselyn tarkoituksena oli selvittää erityisesti taksitilauksia välittävien keskusyhtiöiden toimintaa.
KKV:n mukaan kyselyyn vastanneet taksiautoilijat kuvailivat avovastauksissa tyypillisimmin, että kun taksi tuo pieneltä paikkakunnalta asiakkaan suuren kaupungin keskussairaalaan, se ei saa sairaalalta enää asiakkaita. Sairaalasta kyydin tilanneet asiakkaat jaetaan suuren kaupungin omille autoille.
Vastauksista ilmenee myös, että joissain isoissa kaupungeissa pitkät ja tuottavat Kela-ajot jaetaan tietyn "ydinryhmän" autoille ja muut taksit saavat yli jäävät kyydit. Lisäksi joissain maakunnissa on kieltäydytty ottamasta uusia autoja mukaan Kela-välitykseen ainakin osassa maakuntaa.
Taksien kokemat ongelmat vaihtelivat maakunnittain.
KKV kertoo, että se on saanut viimeisen vuoden aikana yli 200 yhteydenottoa taksiyrittäjiltä. Suurin osa yhteydenotoista on koskenut sitä, ottavatko taksien välityskeskukset uusia taksiautoilijoita välityksen piiriin ja minkälaisin ehdoin.
Epäedulliset ehdot vievät kiinnostuksen Kela-kyydeistä
Vastaajista lähes puolet ei kyselyyn vastaamisen ajankohtana ajanut Kela-kyytejä. Yli 60 prosenttia heistä kertoi syyksi epäedulliset ehdot.
Epäedullisiksi ehdoiksi on mainittu muun muassa se, että välitysyhtiö vaatii esimerkiksi tietynmerkkisen mittarin tai maksupäätteen. Reilu kymmenes mainitsee syyksi, ettei heitä ole hyväksytty mukaan ajovälitykseen. Noin viidennes vastaajista ei ole kiinnostunut Kela-kyydeistä.
Verkkokysely lähetettiin syksyllä yli 6 000 taksiautoilijalle, ja siihen vastasi noin 2 300 autoilijaa. Vastaajista suurin osa on yhden auton taksiyrityksiä.
Eniten vastauksia KKV sai Uudeltamaalta, josta tulleiden vastauksien osuus on viidennes. Toiseksi ja kolmanneksi eniten vastauksia saatiin Pohjois-Savosta ja Keski-Suomesta.
Taksilain uudistus tuli voimaan viime kesänä ja avasi taksimarkkinat kilpailulle. Samaan aikaan voimaan tulivat Kelan kilpailuttamat uudet sopimukset sairausvakuutuksesta korvattavien taksipalveluiden järjestämisestä.